Øl, vin, brennevin

Øl, viner og brenneviner er langt fra så rene som mange tror. Mange av dem er tilsatt en lang rekke ekstra smaksstoffer fra urter mm. Dermed er også grunnlaget lagt for at en og annen med spesielle intoleranser eller allergier, slår til med en uønsket reaksjon. Det kan være nok bare å smake på drikkevaren.  

Det er rapportert mange slags intoleransereaksjoner på ulike drikkevarer i små mengder.

Noe av dette kan forutsies. Vi vet at øl kan inneholde nok gluten til å gi cøliakipasienter mye plagsom diare. Vi vet også at mange rødviner selv i meget små mengder gir hodepine til mange med migrene og mennesker som mangler et spesielt enzym som må til for å spalte ned aminer i vinen (og i sjokolade og lagret ost). Noen migrenepasienter må også være meget påpasselige i valg av ølsorter.

Ikke sjelden rapporteres reaksjoner - mest med hevelser og elveblest - etter vermuth. Noen reagerer på bestemte merker av gin og ikke andre.

Dette kan ikke testes ut med noen pålitelige prøver - annet enn med full eliminasjon fulgt av profesjonelt utført og overvåket provokasjonsprøve.