Kryssreaksjoner for pollen

Hver pollensort inneholder mange ulike proteiner og flere av disse kan opptre som allergener. I f.eks. bjørkepollen er det påvist fler enn 25 forskjellige molekyler som kan reagere med IgE-antistoffer.

De samme proteinene med allergenaktivitet kan finnes i andre pollensorter og i frukt og grønnsaker. Mange med  pollenallergi har derfor IgE antistoffer også mot slik mat, dvs. såkalt kryssallergi. 

 

Mange som er allergisk mot
også allergisk på rå epler

bjørkepollen reagerer
(foto: Den virtuelle floraen/colorubox.com)

Kryssreaksjoner mellom gressartene er velkjent. Derfor er det tilstrekkelig å teste med f.eks. allergenpreparat av timoteipollen. Forskjellige gressarter har imidlertid noe forskjellig blomstringssesong, og det er også forskjeller hva angår tidspunkt på døgnet for maksimal pollenfrigjøring.Vanlige kryssreaksjoner mellom pollen og matvarer.

Vanlige kryssreaksjoner mellom pollen og matvarer:

Bjørkepollen Gresspollen Burotpollen
Eple (rått)* Bønner Banan
Gulrot (rå) * Erter Melon
Fersken (aprikos) * Linse Purre
Pære (rå) * Hvete rug (som melstøv!) ** Persille
Hasselnøtt, valnøtt, paranøtt   Stangselleri
Mandel   Sellerirot
Tomat   Pastinak
Plomme   Div. krydder (OBS Pizza!)
Kirsebær   Vermut
Kiwi    
Stangselleri    


 * ) Allergenene ødelegges ved koking
**) Tåles av de fleste (ikke alle!) i ferdige bakervarer og kan spises, men støvet gir allergireaksjon i lluftveiene.

Du kan lese mer om kryssallergier i NAAFs fagblad Allergi i Praksis:
Eriksson NE. Kryssreaksjoner mellom inhalasjons- og matvareallergen. Allergi  i Praksis 2003; 2: 14 - 18, pdf >