Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

No image
Gresspollenallergi

1 av 5 plages av andres parfymebruk

No image
lg Dato publisert: Sist oppdatert:
Stadig flere rammes av overfølsomheter forbundet med parfyme, og opp mot 150.000 nordmenn kan oppleve hudplager utløst av duftstoffer. Derfor arrangerer Astma- og Allergiforbundet (NAAF) parfymefri uke hele uke 44.

Allergi og overfølsomhet mot parfyme og duftstoffer er et stadig økende problem, og ifølge Folkehelseinstituttet antar man at 1-3 prosent av befolkningen i Europa har hudplager som er utløst av slike duftstoffer. Ut ifra dette kan det antas at problemstillingen gjelder 100.000 - 150 000 nordmenn.

I tillegg kommer de selvrapporterte opplevelsene. Hele 1 av 5 oppgir at de plages av andres parfymebruk. Typiske reaksjoner er kvalme, svimmelhet, pusteproblemer, rennende øyne, nysing og hodeverk. De med astma kan også oppleve at astmasymptomene forverres.

- Mange synes for eksempel det er vanskelig å ta kollektivtransport. Vi vet at noen opplever så stort ubehag ved at de sitter ved siden av noen som har mye parfyme på seg, at de faktisk må gå av bussen eller trikken, forteller Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i NAAF.

Mange er fortsatt ikke klar over at parfyme kan skape problemer for både dem selv og andre. Derfor arrangerer Astma- og Allergiforbundet en hel uke med fokus på parfyme, hvor målsetningen er å forsøke å redusere bruken av parfyme. Det er sunt for alle! 

Vi utsettes for parfyme i mange sammenhenger helt fra vi er små, og en undersøkelse gjort av TNS Gallup viser at mange ikke er klar over hvor ofte de faktisk er i kontakt med parfyme i løpet av dagen. Undersøkelsen viser blant annet at mer enn hver tredje vasker hendene opp til ti ganger om dagen, hver femte bruker make-up og hårprodukter minst en gang daglig, halvparten smører seg med krem hver dag, og tre av fire bruker deodorant minst en gang om dagen.

For å forebygge parfymeallergi er det derfor viktig å velge produkter uten parfyme, unødvendige konserveringsmidler eller farge. Disse innholdsstoffene kan irritere sensitiv hud og øke faren for kontaktallergi. Det finnes mange parfymefrie produkter på markedet, og NAAF har nå mange anbefalte produkter i produktmerkeordningen. Du kan se hvilke vi anbefaler på www.naaf.no/anbefalt

Har man først utviklet parfymeallergi, går den ikke over. Selv om hudutslett og eksem kan forsvinne når man slutter å bruke parfymerte produkter, kommer det raskt tilbake når man blir eksponert på nytt.  Det er derfor viktig å forbygge allerede fra babystadiet.

- Eksem øker blant barn, dette inkluderer også kontakteksem, slik vi ser av tallene fra Folkehelseinstituttet. En av årsakene til det kan ha sammenheng med at foreldrene velger produkter tilsatt parfyme og duftstoffer til daglig bruk, sier Bistrup.

Kvinner er mest utsatt, fordi de ofte benytter parfymerte produkter som bodylotion og deodoranter, og sprayer parfyme direkte på huden. For menn er deodoranter og aftershave blant verstingene. I tillegg benyttes parfyme i vaskemidler til klær og husvask, det tilsettes parfyme i mat og drikke for å sette smak, og det finnes i produkter som er tiltenkt barn spesielt, for eksempel leker eller bleier.