Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

No image
Gresspollenallergi

Bjørkepollen bare en uke unna

No image
nb/lg Dato publisert: Sist oppdatert:
Pollenvarslingstjenesten forventer spredning av pollen fra bjørk i sør og vest rundt 20. april. Pollenallergikere som er sterkt plaget bør derfor starte sin medisinering nå.

Bjørka er den pollentypen de aller fleste av landets en million pollenallergikere reagerer på.

Om det fine været holder seg, anslår Norges Astma og Allergiforbund (NAAF) at man i kystnære områder i sør, i tillegg til Oslo og deler av Østlandet, vil begynne å merke det allerede neste uke.

- Vi følger situasjonen nøye, sier pollenforsker Hallvard Ramfjord i NAAF. - Så langt har vi ikke registrert spredning av pollen fra bjørk, men den milde vinteren gjør at vi forventer en tidlig start på bjørkepollensesongen.

I fjor startet bjørkepollensesongen i Oslo-området 20. april, og flere kystnære stasjoner i Sør-Norge fulgte like etter. Etter siste tiårs-gjennomsnitt for Oslo var dette fem dager tidligere enn «normalt» etter en mild vinter.

- Det er grunn til å anta at tilsvarende dato i år ligger nært opp til fjorårets, med forbehold for en eventuell nedbørsperiode som i så fall vil utsette sesongstarten noe, sier Ramfjord. 

Start medisinering nå for å unngå pollensjokk

- På enkelte lune og varme steder begynner kanskje bjørke-spredningen allerede et par dager før, bekrefter Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver NAAF. - Det er selvsagt væravhengig, men vi går som vanlig ut med informasjonen i forkant, slik at de som er allergiske skal rekke å medisinere seg i tide, sier hun.

NAAF anbefaler mennesker med pollenallergi å starte den medisinske behandlingen i god tid før spredningen tar til for fullt, for på den måten å oppnå best mulig effekt av medisineringen.

- Man har effekt av medisinen med en gang man begynner å ta den, men man har ikke full effekt før etter en ukes tid. Ved å starte før spredningen skjer, er man bedre rustet og slipper på den måten forhåpentligvis unna de verste symptomene, sier Gunvaldsen.

Unngå gåsunger

NAAF minner for øvrig om at blomstrende selje («gåsunger» eller «kattelabber») er populær bordpynt på denne tiden i hytter og hus, men at dette bør unngås der det er mennesker med allergi er til stede. Hver femte person med bjørkepollenallergi reagerer også på seljepollen, og denne pollentypen vil være svært plagsom innendørs.

Få varselet rett i lommen

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) har drevet det nasjonale pollenvarselet i 40 år. Hold deg oppdatert på utviklingen i ditt område på www.pollenvarsel.no, eller last ned applikasjon til smarttelefon (både Play og Appstore).

Du kan også få siste nytt ved å følge vår Facebookside www.facebook.com/pollenvarsel.


For mer informasjon, kontakt:
Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver NAAF: 97 16 63 56 / lene.gunvaldsen@naaf.no
Bo Gleditsch, kommunikasjonssjef NAAF: 40 43 61 88 / bo.gleditsch@naaf.no Hallvard Ramfjord, pollenforsker NAAF: 97 10 43 91