Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

No image
Gresspollenallergi

Det blir en god påske for pollenallergikerne

No image
lg Dato publisert: Sist oppdatert:
Generelt vil årets påskeuke være en skånsom tid for alle med pollenallergi. I kystområdene i Sør- og Midt-Norge vil det fortsatt spres litt pollen fra or og hassel, men særlig lengst i sør begynner nå blomstringen å gå mot slutten.

I fjellet i de sørlige landsdelene samt i hele Nord-Norge vil påsken være pollenfri i år, da den kommer så tidlig og bjørka ikke har startet å blomstre ennå.

Merker du pollensymptomer nå, er det sannsynligvis Salix du kjenner.

- Allergisymptomer som dukker opp like i forkant av bjørkepollen-
sesongen skyldes ofte pollen fra selje og vier (Salix) og kan gi symptomer hos en del bjørkepollenallergikere (raklene kalles ofte «gåsunger/kattlabber»). Pollentypen gir også symptomer ved nærkontakt, sier Hallvard Ramfjord, NAAFs pollenanalytiker.

I fjor startet Salix-sesongen flere steder rundt 26.-27. mars, så rundt månedsskiftet mars-april i år, altså midt i påskeuken, forventer vi starten i år.

Vær forsiktig med påskepynten

Blomstrende selje («gåsunger» eller «kattelabber») er populær bordpynt i hytter og hus, men dette bør unngås der det er allergikere til stede, fordi hver femte bjørkepollenallergiker reagerer også på salix. Denne pollentypen spres heldigvis ikke særlig effektivt med vinden, men vil altså være svært plagsom innendørs.

Påskeliljer og tulipaner er fine og gule og vil gjerne forbindes med påsken, men for noen kan også disse skape problemer, særlig når de tas inn.

Les mer om påskepynt her >>

Bjørka kan komme tidlig

Bjørkepollensesongen er fortsatt på behørig avstand, men i år kan vi forvente blomstringsstart lengst i sør rundt to uker etter påske på Østlandet med Oslo.

Norges Astma- og Allergiforbund ønsker alle en god og allergivennlig påske!


For mer informasjon, kontakt:

Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver NAAF – 97 16 63 56 / lene.gunvaldsen@naaf.no

Bo Gleditsch, kommunikasjonssjef NAAF - 40 43 61 88 / bo.gleditsch@naaf.no

Hallvard Ramfjord, pollenforsker NAAF: 97 10 43 91