Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

No image
Gresspollenallergi

Pollensesongen sannsynligvis en uke unna

No image
Varsler 6 pollentyper daglig
lg Dato publisert: Sist oppdatert:
Det er foreløpig ikke funnet pollen i fellene, men hvis mildværet fortsetter begynner sannsynligvis årets pollensesong om en ukes tid.

NAAF startet registreringer ved alle kystnære stasjoner opp til Trøndelag i januar, men så langt er det ikke registrert funn av pollen fra or eller hassel.

Men, danskene har nå registrert pollen i sine feller, og tradisjonelt sett kommer Norge cirka en uke etter. Det er selvfølgelig svært væravhengig, men hvis mildværet fortsetter vil vi sannsynligvis få pollen fra or og hassel i fellene i sørlige kystnære strøk om en ukes tid.

Det er godt mulig at enkelte allerede har begynt å merke symptomer. Det er fordi det alltid vil være gunstigere voksesteder i områdene enn akkurat der vi måler, og lokal blomstring kan derfor forekomme i liten skala før vi registrerer det.

En annen årsak kan være at knoppskyting avgir allergene partikler som kan gi reaksjoner.

Les 10 gode råd om pollenallergi >>

I tillegg vil luftforurensningen i byene kunne gjøre at enkelte kjenner symptomer, fordi forurensningen gjør pollenet mer agressivt, det forsterker allergenet.

Starten på pollensesongen avhenger av været på høsten, fordi det er da raklene dannes. Høsten 2015 var en normal høst, og vi ser derfor en gjennomsnittlig start på sesongen.

Starte medisinering nå
Norges Astma- og Allergiforbund minner om at pollenallergikere som er sterkt plaget, bør starte den medisinske behandlingen i god tid før spredningen tar til for fullt for å oppnå best mulig effekt. I første omgang vil dette altså gjelde pollenallergikere som reagerer på or og hassel på Sør- og Østlandet.

NAAF minner også om at pollenallergikere bør følge med på www.pollenvarsel.no.

Mer om pollen og pollenallergi på www.naaf.no/pollen

Kontaktinformasjon pollen:

Hallvard Ramfjord, pollenanalytiker NAAF
tlf: 73 59 60 76/ 97 10 43 91

Trond Einar Brobakk, forskerassistent NAAF
tlf: 73 59 60 54/ 98 43 82 02