logo for printversjon

Ukritisk anbefaling av kortisonsprøyte i NRK Puls

Dato publisert: 3/31/2009 Sist oppdatert: 5/4/2015

Norges Astma- og Allergiforbund reagerer på at NRK Puls kommer med et unyansert og omstridt syn på bruk av kortisonsprøyte mot pollenallergi.

Helseprogrammet Puls på NRK1, formidler råd og tips om helse og trening og blir sett av svært mange, hadde mandag 23. mars blant annet fokus på pollenallergi.

Puls' faste huslege, Jørgen Skavlan uttaler at kortisonsprøyte er trygt og velutprøvd og anbefales til alle som fortsatt har plager selv om de bruker de vanlige allergimedisinene. Dette er ikke i tråd med norske og internasjonale retningslinjer for behandling av allergisk rhinitt (høysnue).
  
Generelt anbefales ikke behandling med kortisonsprøyter eller kortisontabletter mot pollenallergi. Dette skyldes risiko for bivirkninger (spesielt på binyrebarken).

– Når sprøyten først er satt, vil den ikke være mulig å reversere ved eventuelle bivirkninger, uttaler professor i medisin og leder for NAAFs legeråd Sverre Steinsvåg.

– Undersøkelser viser at de aller fleste vil ha tilfredsstillende effekt av vanlige allergimedisiner såfremt de brukes riktig. Der slike medisiner likevel ikke er nok, anbefales at man blir vurdert med tanke på allergivaksinasjon, heller enn å bruke kortison i form av sprøyter eller tabletter. Således bør kortisonbehandling bare brukes i situasjoner der en ikke kommer i mål med annen behandling og der det er behov rask behandling av alvorlige symptomer, avslutter Sverre Steinsvåg.

I programmet ble det også uttalt at pollensesongen avsluttes i september/oktober. Det er ikke riktig – takk og lov – sesongen er lang nok som den er for mange. Men burot, som er den siste blomstrende pollensorten på høsten, avslutter heldigvis sesongen i siste halvdel av august i Midt-Norge.

Les kommentar fra PULS 31.03.2009:
- Unyansert om kortisonsprøyter 


For mer informasjon: www.naaf.no/pollen