Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

No image
Valle Marina

Allergivennlig jul for alle

No image
nb Dato publisert: Sist oppdatert:
Julen forbindes gjerne med mye lys, lukt og smak. Men ikke alle juletradisjoner er like allergivennlige. Heldigvis er det fullt mulig å feire en frisk jul. Astma- og Allergiforbundet gir deg rådene.

At mange får ekstra plager i forbindelse med julen, skyldes at vi oppholder oss mye inne, det har lett for å bli dårlig inneluft. I tillegg skal det gjerne vaskes litt ekstra før jul, vi fyrer gjerne i peisen, bruker mye stearinlys og røkelse og pynter med juleblomster med sterke dufter. Da blir det mye irritanter i luften.

(Se flere tips i bunnen av siden!)

Pynten

Bruken av røkelse eller duftsterk essens på juleoppsatser for å skape julestemning kan lett bli en stemning av mismot – selv om intensjon selvsagt er den aller beste. Duften av røkelse kan gi pusteproblemer og allergiske reaksjoner. Andre er overfølsomme for sterke dufter og kjemikalier generelt, mens andre kan bli syke av maten fordi de har matallergi. Og husk at din godlukt kan gjøre andre syke. Vær forsiktig med parfymerte pleieprodukter, det går godt an å bruke pleieprodukter som ikke er tilsatt parfyme.

Det viktigste er kanskje å tenke seg om litt ekstra dersom du skal invitere folk inn til selskap. Det kan være allergikere blant dem. Det er ikke morsomt, og helt unødvendig, hvis noen må gå hjem fordi halve selskapet renser klementiner samtidig eller hele huset er pyntet med julestjerner. Da er det lurt å ha alternativer på lur.

Bruk av kongler og kvister er vanlig å bruke til juledekorasjoner, og kan fortsatt benyttes uten at dette plager noen. Den eneste forhåndsregelen man trenger å ta, er å vaske og tørke dem før de brukes i dekorasjonen. Tørr mose kan benyttes, mens fuktig mose kan skape reaksjoner.

Juleplanter

Julestjernen som er Norges mest solgte juleplanter er uheldigvis ikke en favoritt blant landets allergikere. Julestjernen inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer. Også julegleden kan gi luftveisproblemer. Heldigvis finnes det allergivennlige og duftsvake blomster, i alle julens farger å få tak i.

Les mer: Allergivennlig inneplanter >

Vasken

Mange synes en skikkelig rundvask hører med til jul, og å bli kvitt husstøv er bra for inneklimaet. Astma- og Allergiforbundet anbefaler minst mulig bruk av kjemiske rengjøringsmidler, men heller bruk av tørrmopp og mikrofiber. På den måten blir du også kvitt mest mulig støv. Sliter du med gjenstridige flekker som ikke lar seg moppes bort – bruk vann og ligg for all del unna kjemisk rengjøringsmidler på spray! Midlene skaper ikke bare problemer for de som har astma fra før, men kan også føre til utvikling av astma.

Les mer: Allergivennlig julevask >>

Juletreet

Juletreet er ofte fuktig av snø eller regn, når vi sleper det med hjem. Da bør det få tørke i et rom hvor allergikere ikke ferdes – kjeller eller garasje – for under avdamping frigjøres irritante mikropartikler til lufta i stuen om det settes rett inn. Man blir ikke allergisk mot selve juletreet, men treet kan være yngleplass for allergener i form av muggsopp og gammelt pollen. Uansett er det lurt å spyle treet før det tas inn. Enkelte planteskoler utfører dette som en service til allergiske kunder. Det er å lov å spørre!

Alle juletrær med ekte barnåler gir fra seg terpentinliknende gasser som kan virke irriterende på slimhinnene. Disse gassene kan utløse astma og andre overfølsomhetsreaksjoner i luftveiene.

Plastjuletre kan være et godt alternativ for de mest følsomme. Flere planteutsalg, plantasjer og liknende steder selger kunstige juletrær. Disse finnes i alle prisklasser fra de riktig påkostede, til de som kan kjøpes for en billig penge, fot og lys inkludert. Bare husk at også plasttrær kan gi allergiske reaksjoner. Sjekk at ikke treet har sterke lukter, og la det stå og lufte seg noen dager før du setter det opp i stuen.

Støvtørking er en viktig forholdsregel når man henter inn dekorasjoner og juletrepynt fra kjeller og loft. Dette gjelder også det kunstige juletreet. 

Julelys og juleduft

Ikke tenn alle stearinlysene på en gang – os og røyk fra peis, stekeovn og lys kan virke sterkt irriterende på luftveiene til de som har astma. Levende lys skaper størst problemer i det de blåses ut, røyken fra veken er plagsom for mange. Det kan hjelpe å bruke lyseslukker og bøye veken ned i stearinen når du slukker lyset. Da oser det ikke. Batteridrevne kubbelys kan være et godt alternativ.  

HUSK at de aller verste forurensningen inne er tobakksrøyk. Julesigaren må far - eller mor - ta ute.

Maten

I jula er det vanlig med nøtter, mandariner, appelsiner, marsipan og pepperkaker på bordet. For noen allergikere kan nøtter som knekkes, eller at det er klementiner i rommet, gi reaksjoner som gjør at de blir syke. Andre kan ikke spise julematen fordi den inneholder melk, egg, hvete, nøtter eller peanøtter. 

Les mer: Allergivennlige matoppskrifter >>

Kanel og muskatnøtt er krydder som gjerne forbindes med smaken av jul. Julekrydder skaper stemning og gir både godlukt og smak. Men julekrydder kan også kryssreagere med andre arter og være kilde til allergiske reaksjoner hos ekstra følsomme individer.

Les mer: Julekrydder og allergi >>

Alkohol

Ulike alkoholholdige drikker kan inneholde allergener som du kan reagere på. Alkoholen kan både forsterke og utløse en allergisk reaksjon mot mat. Biologisk forklart kan dette skje fordi tarmslimhinnene blir påvirket av alkoholen som gjør tarmen mer lekk, slik at immunsystemet kommer i kontakt med allergenet man reagerer på.

Les mer: Alkohol og allergi

Ti tips for en allergifrisk jul: 

  1. Bruk kunstig juletre. Hvis du må ha ekte, kan du forsøke å spyle juletreet forsiktig før det tas inn og sett det til tørk et sted der allergikere ikke ferdes (kjeller/garasje). 
  2. Tørk støv av julepynt som har stått nedpakket.
  3. Unngå å pynte med julestjerne siden den inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer. 
  4. Bruk allergitrygge blomster som duftfri asalea, ildtopp, julekaktus, alpefiol, peon, duftfrie roser og orkidé. Løkblomster og blomster med sterk lukt kan gi allergiplager.
  5. Bruk batteridrevne kubbe- eller telys siden noen kan reagere på os og lukter fra stearinlys.
  6. Skaff allergivennlig julegodteri som sjokolade uten melk, egg og nøtter.
  7. Husk at duften av røkelse kan gi pusteproblemer og allergiske reaksjoner som hoste og kløe i nese og øyne. Det samme gjelder bruken av parfyme.
  8. Oppbevar bjørkeveden ute siden den kan gi allergiske reaksjoner. Eventuelt kan man bruke furu eller or.
  9. Ligg unna bruk av kjemiske vaskemidler, og for all del ikke bruk spray! Bruk tørrmopp og mikrofiber samt en god støvsuger med Hepa-filter til julevasken.
  10. Alkohol er en av mange faktorer som kan påvirke en allergisk reaksjon. Noen alkoholholdige drikker inneholder også allergener. Sjekk derfor varedeklarasjonen på drikkevarene.
No image

Julekrydder og allergi

Julekrydder skaper stemning og gir både godlukt og smak, men enkelte personer kan også reagere allergisk mot noen av julekrydderne.

No image

Allergivennlig julevask

Mange synes en skikkelig rundvask hører julen til, og skrubber huset fra tak til gulv. Men bruker du spraybaserte vaskemidler kan du faktisk utvikle astma av rengjøringen. NAAF anbefaler å bruke tørre rengjøringsmetoder.

No image

Allergivennlig julemat

Her finner du oppskrifter uten egg, melk, gluten og nøtter. Oppskriftene er levert av nettstedet Minmat.no. 

No image

Dropp julestjernen

12. desember er det julestjernens dag. I USA er det tradisjon for å gi hverandre en julestjerne på denne dagen, og denne tradisjonen er nå også på vei til Norge. Dessverre er denne nye tradisjonen ikke fullt så hyggelig for dem som er allergiske mot blomsten.

No image

Alkohol og allergi

Julebordsesongen er i full gang, og dagen derpå er ikke alltid like god. Men kan du skylde på allergien når du ikke er helt i toppform? Både ja og nei, mener forskerne.
No image

Allergivennlig julenisse

Ekte julenisser bruker ikke parfyme og nisser som vil skape jul for alle barna bør sette reinsdyret hjemme og tenke igjennom hva han (eller hun) har med i sekken.

No image

Allergivennlige julegaver

Alle ønsker å gi gaver som gleder mottaker. Velger du nikkelfrie smykker, klær av bomull eller parfymefrie produkter, er du på den sikre siden.

No image

Julebord

De fleste av oss ønsker å pynte oss og lukte godt i jula, men ingen ønsker bevisst å bidra til å gjøre andre syke. Gjennnom å benytte allergivennlige produkter, sørger du at andre rundt deg ikke blir syke av duftene.

No image

Julekalender og juleverksted

Lage julekort, male på glass med lukt- og giftfri maling er gøy, og adventskalenderen bør fylles med litt ekstra omtanke. Med allergivennlig julegodt eller trygge småleker.

No image

Dropp julestjernen

Mange reagerer på julestjernen, oppfordre heller til å velge andre, allergivennlige blomster til jul!

No image

Dropp appelsiner

Mange reagerer på appelsiner og klementiner. Ta hensyn!

No image

Røykfritt miljø

Dropp røyken! Ta hensyn og skap et røykfritt miljø.

No image

Generelle plakater

NAAF har utarbeidet plakater som oppfordrer til å avstå fra parfyme. Plakatene er ment som en vennlig påminnelse om at det er viktig å ta hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter.