logo for printversjon

Kortisonsalve og bivirkninger

Dato publisert: 03.04.2008 Sist oppdatert: 06.04.2008

Hvor farlig er det egentlig med kortison når man smører hver dag i så lange perioder?

Vår sønn er plaget med eksem på hender. Vi må smøre ofte med kortison( betnovat med chinoform). Problemet er at eksemet kommer igjen hele tiden selv når vi trapper gradvis ned med kortison.
Hvor farlig er det egentlig med kortison når man smører hver dag i så lange perioder? Jeg tenker ikke da på bivirkninger som fortynnet hud ol, men om kortisonen kan ha alvorligere bivirkninger som kreft ol? Bør jeg ha opphold med kortisonkrem, selv om eksemet da kommer tilbake?

Legen svarer:

Vi mener at kortisonsalve på mindre hudflater ikke har noen generelle virkninger på organismen ellers. Jeg har heller ikke sett beskrevet økt hyppighet av hudkreft i de smurte områdene.
 
Men for all del, huden blir tynn ved lengevarende smøring med kortisonkrem og for sikkerhets skyld anbefaler vi pauser. Jeg er sikker på at dere er flinke med fuktighets krem, så fortsett med det flere ganger daglig. Ellers vil jeg minne om håndbad med Kalium permanganat og Alsols væske. Heldigvis går vi nå inn i en periode med mindre behov for klamme votter.
 
Lykke til fra barnelege Thor-Øistein Endsjø