logo for printversjon

Varsler 6 pollentyper daglig

NAAFs pollenanalytiker, Hallvard Ramfjord. 12 pollenfeller rundt om i landet registrerer pollenforekomsten.

Pollenvarsel

Dato publisert: 05.06.2006 Sist oppdatert: 03.10.2016

Norges Astma- og Allergiforbund leverer den daglige pollenvarslingen for Norge. NAAF har etablert 12 pollenfeller rundt om i landet og varsler seks pollentyper daglig - fra februar måned til midten av august.

Tjenesten ble etablert i 1975 og senere utvidet til en landsdekkende varslingtjeneste: Pollenvarsel >>

NAAF har i dag to heltidsansatte pollenanalytikere i Trondheim som sørger for at varslingen til en hver tid er oppdatert og tilgjengelig for publikum gjennom NAAFs nettsider.

Pollenvarslingen finansieres ved midler fra Norges Astma- og Allergiforbund og tilskudd fra Sosial- og helsedirektoratet. Varslingen distribueres daglig til rikspresse og media.

Få polleninfo rett til din smarttelefon >>

Se våre filmer om pollenallergi >>

Fakta om pollenvarslingen fra Norges Astma- og Allergiforbund:

 • NAAF har pollenfeller ved målestasjoner i følgende områder: Kirkenes, Tromsø, Bodø, Trondheim, Ørsta, Førde, Bergen, Geilo, Stavanger, Kristiansand, Lillehammer og Oslo.

 • Innsendte prøver fra målestasjonene analyseres, og basert på analyser av prøvene, erfaringsbakgrunn fra tidligere sesonger og de ferskeste værprognosene, utarbeides regionale pollenvarsler for det kommende døgnet.

 • Pollenvarslingen utarbeides daglig for pollentypene: or, hassel, Salix (pollen fra pil, selje og vier), bjørk, gress og burot. Tjenesten starter vanligvis i midten av februar og avsluttes ca. 25. august.

 • Pollenvarslingen distribueres til rikspresse- og media og er tilgjengelig på NAAFs hjemmesider, eller www.pollenvarsel.no

 


Kontaktpersoner:

 • NAAFs senior pollenanalytiker:
  Hallvard Ramfjord, Trondheim,
  tlf. 73 59 60 76
  hallvard.ramfjord@ntnu.no

 • NAAFs pollenanalytiker:
  Trond Einar Brobakk, Trondheim
  tlf. 73 59 60 54