Fiskepølser og risiko!

Vi bor i Nordland, og her har man nylig begynt å produserer nydelige fiskepølser som raskt blir utsolgt i butikkene. På TV ser vi reklame for LAKSE- PØLSER sør i landet, så nå er det sunt å spise pølser.

 Men så er det noen brysomme fiskeallergikere som sutrer, for de lurer veldig på om fabrikkene har egne pølsemaskiner og egne fabrikker til fiskepølsene; ellers blir jo alt det andre de lager der uspiselig for allergikerne.

For en tid siden hørte jeg om en voksen fiskeallergiker som hadde spist lapskaus på kantinen og ble straks sjuk. Han måtte medisineres og fikk undersøkt både lapskausen sin, tallerken og gaffel. Det viste seg at det var ikke fiskeallergener i maten, men det var fiskeallergener på gaffelen, skjønt den var gått gjennom godkjente vaskeprosesser.

De nye fiskepølsene ser ut som vanlige kjøttpølser, så her må en fiskeallergiker være på vakt.

SVAR:

Ja, veldig aktuell advarsel!

Kvernemaskiner er meget besværlige å rengjøre for spor av tidligere produkter. Voksentoppen hadde derfor meget tidlig avtale med  pølsemakere  om egne maskiner for produksjon av pølser, kjøttfarse o.l.  for pasienter/personer med matintoleranser - og spesielt garantert fritt for  kumelk, egg, hvete, erter o.l. i de maskinene – med opplæring og inspeksjon av forholdene. Dette er ikke vanlig ellers! Uten klartekst om garantert ren produksjon fra produsentene må personer med uttalt matintoleranse holde seg unna mye ferdigmat. 

Det ble i en periode for noen år siden gjort forsøk på å tilsette fiskeproteiner til bl.a. wienerpølser. Fiskeproteiner kan behandles slik at fiskesmaken forsvinner, men den prosessen øker faktisk allergirisiko, så dette ble stoppet.

Allergi mot fisk kan være svært følsom, med reaksjoner på så små mengder at folk flest har vanskelig å forstå det, (se f.eks. Farlige kyss). Med introduksjon av fiskepølser kan det nå oppstå risiko ved at fiskeprodukter (som fiskepølser) noen steder blir liggende så tett inntil andre varer at det kan utløse allergireaksjoner hos fiskeallergikere. I pølseboder, bensinstasjoner etc. kan det vel også hende at de kokes i samme vann!   

Uansett hvor mye informasjon som spres om dette, vil det gjøres feil. De som er uttalt overfølsomme mot matvarer, må selv ta ansvar og velge sin mat med omhu - og en viss grad av mistenksomhet. 

Allergiske barn  må lære dette tidligst mulig, og det må sitte så godt hos voksne og halvvoksne at de ikke putter i seg hva som helst fra pølseboden på hjemveien etter en helaften med øl. 

(Sist oppdatert 10. mai 2008)