Allergi mot nøtter uten å ha spist sånt

Min datter på 4 år fikk en sterk øyeblikkelig straksallergisk reaksjon etter inntak av en halv cashewnøtt januar 2009 og må derfor alltid ha en adrenalinpenn i nærheten.

Da jeg senere leste på posen, stod det at den kan inneholde spor av peanøtter.

Da hun var ca. 8 mnd, ble hun testet for allergier, grunnet en straksallergisk reaksjon på Nan (melkepulver). Dette viste et utslag på peanøtter. Noe jeg ikke forstod, siden hun ble fullammet og jeg ikke spiste peanøtter.

Mine spørsmål er:
1) blir man født med disponeringer for slik allergi? Ingen av de andre familiemedlem! mene har noe lignende.

2) har dere kjennskap til om det finnes en liste over matvarer som inneholder peanøttolje/spor av peanøtter/cashewnøtter?

(Spørsmål 6. mars 2010)

SVAR:

Viktige spørsmål! Dette blir et langt og omstendelig svar – og jeg setter spørsmål og svar inn i nettsiden for det er mange som bør vite mer om dette.

Man blir født med disposisjon for å reagere med IgE-antistoffer og atopisk allergi mot kroppsfremmede stoffer (allergener - ofte proteiner og peptider)  og det er mulig – men ikke sikkert bevist - at det også kan være gener i dette systemet som øker risiko for bestemte allergengrupper.

Disposisjonen for atopisk allergi slår bare ut etter eksponering for bestemte allergener og statistisk mest mot allergenkilder i fareklasse 1.

Der er nøtter av forskjellig slag og peanøtter, og det skal nesten utrolig lite til av dette for å utløse allergi. 

Skjult eksponering for peanøttallergener
Du forteller at hun ble fullammet og at du ikke spiste peanøtter, men både hun og du har likevel høyst sannsynlig vært eksponert for allergener fra peanøtter og sannsynligvis også for andre nøtter. Allergener fra peanøtter finnes bl.a. i husstøvet i svært mange hus der peanøtter og nøtter har vært brukt.

Mye sensibilisering (allergiutvikling) skyldes hva som pustes inn også for matvarer.

Man kan også få i seg mye peanøttallergener ved å spise potetgull og annet snacks som er behandlet med jordnøttolje (Det står ofte deklarert  med så liten skrift at den er vanskelig å lese!). Dessuten kryssreagerer peanøtter og lupinmel som brukes mye i baguetter, pasta, pølsebrød etc.

Peanøtter og nær beslektede nøtter går ofte under betegnelsen jordnøtter. Jordnøttoljer inneholder spormengder av de sinte allergenene. Sensibilisering mot peanøtter kan også skje gjennom huden med bruk av hudkremer med jordnøttolje.

Cashewnøtter kryssreagerer med en rekke andre nøtter! Obs for spormengder i mange sjokolader! 

Ingen pålitelig liste og matmerkingen kan være upålitelig
Denne allergien hører til de allergiene som kan gi voldsomme reaksjoner på spormengder av de nevnte stoffene. Eksperimenter med fiskeallergi (som også er i fareklasse 1) har vist hvor følsom en kan være 

Utrolig mange ferdige matvarer, snacks etc er behandlet med jordnøttolje som kan etterlate seg spormengder av de aktuelle allergenene. Det er eksempler på at også voksne kan reagere voldsomt på jordnøttolje i chips.

En liste over matvarer som er risikable og farlige på grunn av slike spormengder eller lupinmel ville være nesten uoverkommelig lange, og forskriftene om matmerking gir høve til upålitelig merking. Det er for eksempel mange bakervarer som inneholder lupinmel uten at det er deklarert.

Det er foreløpig ingen produsent eller leverandør som har svart på denne nettsidens tilbud om å sette helt sikre matvarer inn i en liste over trygg mat.

Om jeg eller andre hadde skaffet frem en slik liste som du spør etter, så burde du ikke stole på den.

  1. Stol bare på deg selv i dette.
  2. Les alle deklarasjoner grundig (ta med en liten lupe!).
  3. Er du i tvil, så styr unna! 

Informer om denne allergien til alle som kan tenkes å stikke litt godter e.l. til ungen. Uten informasjon er det vanskelig for mange å forstå og lett å gjøre feil. Bruk gjerne utskrifter fra allergiviten.no ved behov!

(Kjell Aas© - Sist oppdatert 10. mars 2010)