Egg

Egg gir hyppig, kraftig og tidlig allergi. Svært mange barn viser sine første allergireaksjoner på hønseegg.

Eggehvite er mest aktivt, men også eggeplommen inneholder sinte allergener. De kan gi reaksjoner selv ved ørsmå mengder.

Det er mange som har vist kraftige reaksjoner på spormengder av egg som de ikke ante var på stedet, for eksempel usynlige rester på tallerken eller spisebestikk.

Rått  egg (f.eks. eggedosis) virker verst, men allergenene er nesten like aktive etter koking og steking. Reaksjoner i luftveiene kan utløses også av stekeos (lukten av egg).

Også morsmelk kan inneholde aktive eggallergener når den ammende moren har spist egg. I de fleste husstander kan man også påvise allergener fra egg i husstøvet.

Egg fra alle fuglesorter som er undersøkt,viser kryssreaksjone, men med noe varierende styrke. Når noen naturmedisinere anbefaler egg fra vaktler som middel mot allergi, kan det være direkte farlig for noen.

De aller fleste «vokser av seg» allergi mot egg, og de fleste barn med allergi mot egg blir kvitt denne allergien innen skolealder. Hos noen uheldige fortsetter imidlertid allergien mot egg i mange år. Uansett forløp viser den tidlige allergien mot egg at barnet er disponert for atopisk allergi, og de fleste utvikler andre allergier etter hvert - avhengig av miljøforhold m.v.

Diagnosen
Sykehistorien er ofte overbevisende. Preparater for hudtest og laboratorietest er pålitelige.

Mange kan imidlertid reagere positivt på hudtest med egg i noen år etter at egg tåles (iallfall i moderate mengder). Allergikyndig lege må vurdere om det kan være trygt å begynne med litt egg og hvordan det bør gjøres. Da bør blodprøve for eggallergi være negativ (selv om en negativ blodprøve ikke alltid utelukker eggallergi).