En påminnelse for nøtteallergikere!

Mange slags nøtter!

Denne nettsiden får mange henvendelser om allergisjokk og «nestensjokk» som skyldes skjulte forekomster i maten av noe som er beslektet med nøtter. Mange burde ta lærdom av beskrivelsen av reaksjon på pinjenøtter hos en ung kvinne med nøtteallergi.

Allergi mot nøtter er vanlig som kryssallergi for mange med allergi mot bjørkepollen men forekommer også som selvstendig allergi uten at det er vist pollenallergi). Kryssallergier er svært individuelt. Mange med allergi mot bjørkepollen slipper unna slike kryssreaksjoner, mens andre kan få kryssallergi mot alt som står på listen og enda mer. De fleste slike kryssreaksjoner er imidlertid ganske beskjedne med såkalt oralt syndrom. Nøtter og peanøtter er nok de vanligste årsakene til alvorlige reaksjoner.

Svært ofte vil allergi mot nøtter gjelde alle typer av vanlige nøtter (hassel, valnøtt, paranøtt osv) og mandler, ofte også peanøtter, selv om det finnes unntak. De fleste med nøtteallergi passer seg derfor godt mot å få i seg sånt, og de vet at selv uhyre lite av det kan gi alvorlige reaksjoner. Det skjer ikke minst når barn får i seg potetgull, chips eller lignende som er tilkberedt med jordnøttolje (= peanøttolje).

Vansker og alvorlige reaksjoner opptrer fordi mat kan ha tilsetninger som kryssreagerer med nøtter selv om det ikke er kjent eller mistenkt verken av kokken eller av den som spiser maten. I dette er det også store individuelle forskjeller. Eksempelvis er det visstnok mange med nøtteallergi som tåler å tygge i seg kjernene i epleskrotten, mens andre reagerer allergisk om de forsøker seg på det.

Likedan er det med nøttemassen fra fersken- og aprikoskjerner. Slik kjernemasse brukes mye i stedet for mandel- og nøttemasse bl.a. i kaker og wienerbrød. Det er ikke kjent hvor mange det er som reagerer på slike kjerner, men de som reagerer, forteller om kraftige reaksjoner. Det er trolig fordi proteiner med allergenpotensial i kjernermateriale (som jo er frø og skal føre slekten videre) foreligger ganske konsentrert.

Vi mangler forskning om hvor hyppig det forekommer kryssreaksjoner i kjerner fra forskjellige kombinasjoner av arter, men erfaringene viser at kjerner fra forskjellige arter kan ha noe felles som utløser allergi. Reaksjonen på pinjenøtter er et godt eksempel på at det kan forekomme selv om plantene ikke er beslektet. Uten kunnskap eller mistanke om dette, er det vanskelig å tenke seg at en som reagerer allergisk på hasselnøtter også må passe seg for noe som kommer fra kongler, slik som pinjenøtter.

   
Hasselnøtter Pinjekongle Pinjenøtter

 

For Pinje (Pinus pinea) er en art i furufamilien, og allergi mot pollen fra norsk furu er ytterst sjelden. Pinjer vokser vilt i midldehavslandene og er spesielt utbredt i Spania og Italia hvor de ofte danner sammenhengende skoger. Pinjer kan bli opptil 25m høye. Stammen er ofte uten grener nederst. Treet har kongler som bærer frø med spiselig kjerne, såkalte pinjenøtter. Pinjenøtter brukes nå mye ikke minst av gourmetkokker for å sette pikant smak til supper og sauser.

       Pinje

(Ill.: pinje, pinjekongle og pinjenøtter er fra Wikipedea

Sist oppdatert 23. november 2006