Erter

Erter av forskjellig slag kan inneholde meget aktive allergener. All erfaring viser at dette kan være meget sinte allergener både når de opptrer som sporforekomster i mat, og når de pustes inn med damp fra erter under tilberedning eller som støv. Spor av erter som blir overført for eksempel til brun saus med en sleiv som har vært brukt i ertesuppe, er mer enn nok til å gi  allergiske reaksjoner.

Erter brukes mye for å øke næringsverdi og for å gi en fastere substans i ferdiglagde matvarer. Fordi det er et naturprodukt, blir det ikke nødvendigvis satt opp i deklarasjonslisten for noen matprodukter. Erteallergener tåler koking, og de kan også utløse allergi gjennom morsmelken når mor har spist erter. 

Det kan være noen kryssreaksjoner mellom erter og andre belgfrukter, men dette vil ha betydning bare for enkelte individer. De fleste med allergi mot erter tåler f.eks. bønner.

Viktigere er at mange med allergi mot erter kan få allergisk snue og/eller astma ved vå puste inn støv fra erter. Ennå finnes det gymnastikksaler der det brukes sydde erteposer i kastetrening, men dette forsvinner etter hvert som opplysninger om allergi brer seg.

Erteposen (papir) som står på en hylle i kjøkkenskapet, kan skape hyppigere problemer. Hver gang skapdøren åpnes, fyker det usynlig ertestøv ut i rommet og blander seg med husstøv som pustes inn.

Erteallergi pleier vare i mange år.

Diagnosen
Sykehistorien er ofte overbevisende. Hudtest og laboratorietest er stort sett pålitelige, men noen «falske positive» laboratoriereaksjoner kan forekomme særlig når serumkonsentrasjonen av IgE er høy.