Krydder og intoleranser

Mange kryddere lages av plantedeler og frø. Da kan de inneholde spor av proteiner som kan utløse allergiske reaksjoner ved atopi, og noen inneholder stoffer som gir kontakteksem eller virker irriterende på hud og slimhinner.

Krydder som fremstilles syntetisk, gir vanligvis ikke atopisk allergi, men kan gi kontaktallergisk eksem og/ eller irritere hud og slimhinner.

Polleneksperten Hallvard Ramfjord i NAAF har lagd en oversikt over kryddertyper som brukes mye i julen og forholdet til allergier og annen overfølsomhet. Dette og omtale av krydderbruk i mat og folkemedisin blir omtalt på nettside om krydder. Ta samtidig en mer omfattende titt på  nettsiden til matskolen der du kan finne gode oppskrifter og mye mer om mat.

Her kommer en kortfattet omtale kopiert fra originalmanuskriptet:

Anis (Pimpinella anisum)

• Allergi:  Kan kryssreagere med burot.

• Allergi ved dyrking: Ikke kjent.

• Annet: Hudproblemer kan oppstå ved bruk av olje som presses ut av frøene og anvendes i bl.a. tannkrem og tyggegummi.

Basilikum (Ocimum basilicum)

• Allergi: Kan kryssreagere med bjørk og burot.

Dill (Aenethum graveolens)

• Allergi: Kryssallergi burotpollen/dill er ganske vanlig.

Hvitløk (Allium sativum)

(egentlig ikke krydderplante, men tas med likevel):

• Allergi: Sjelden, men er påvist med hud og luftveissymptomer. Intoleranse med  magesmerter er kjent i forbindelse med hvitløk.. Kryssallergi mellom hvitløk og burotpollen er også kjent.

Ingefær (Zingiberis rhizoma)

* Allergi er sjelden annet enn ved dyrking: (Hudproblemer)

Kanel (Cinnamomum zeylandicum)

• Allergi: Kryssallergi med bjørk og burot forekommer, men er ikke vanlig.  Astma er beskrevet som yrkessykdom hos arbeidere som puster inn støv fra kanel. Allergisk kontakteksem er beskrevet.

Karve (Carum carvi)

• Allergi: Kan kryssreagere med burot.

Muskatnøtt (Myristica fragrans)

• Allergi:  Klinisk allergi er sjelden. Kryssreagerer med selleri og pollen (burot og eventuelt bjørk). NB! Ikke aktuell ved allergi mot nøtter.

Nellik (Syzigum caryophyllatum)

* Allergi: Matvareallergi forekommer, men er sjelden.

Oregano (Origanum vulgare)

• Allergi: Kryssallergi mot burotpollen er kjent.

Paprika (Capiscum spp.)

• Allergi: Kryssallergi mot burotpollen er utbredt. Slimhinnereaksjoner i munn og svelg er vanlige symptomer. Også irritasjonsreaksjoner ved kontakt med paprika som potteplante er nokså vanlig blant allergikere.

Persille (Petroselinum crispum)

• Allergi: Kryssallergi burotpollen/persille er ikke uvanlig.

Selleri  (Apium graveolens)  er egentlig ikke krydder, men tilføyes til Ramfjords liste fordi det brukes mye og kan gi

* Alvorlige allergiske reaksjoner også etter koking

* Kryssreagerer med burot

* Sellerirot er en oppsvulmet del av stilken

Sitronmelisse (Melissa officinalis)

• Allergi: Mange allergikere rapporterer om irritasjonsreaksjoner ved nærkontakt med sitronmelisse. Allergifremkallende virkninger er ikke kjent fra litteraturen.

Vanilje (Vanilla spp.)

• Allergi: Spesifikk matvareallergi mot ekte vanilje eller ekte vaniljesukker (basert på vaniljestang)er sjelden, men vanilje inngår ofte som element i matvarer som gir allergi. Varen vaniljesukker er syntetisk fremstilt (cellulosebasert), og kan gi kontakteksem.

(Sist oppdatert 18. desember 2006)