Kryssreaksjoner ved matallergi

Matvarer er sammensatt av mange stoffer og mange proteiner. Noen proteiner som finnes i en matsort, kan også finnes i andre matsorter. De som er allergiske mot allergener i en matsort, kan derfo0r også være allergiske mot andre matsorter, selv om de aldri har spist det før. Velkjent er også kryssallergier med frukt og grønnsaker ved allergi mot pollen.

For de allergiene ser det ut til at det er inhalasjon av allergenene i pollen, som legger grunnlaget for allergiene mot matvarene. Men det er ikke slik at den som er allergisk mot f.eks. bjørkepollen, nødvendigvis blir allergisk mot alle de matvarene som bjørkepollen kan kryssreagere med. Det er helt individuelt. Vanligst for bjørkepollenallergi er kryssreaksjon med rått eple, rå gulrot og rå potet. NB ! For potet, gulrøtter og eple er det slik at allergenet ødelegges og blir uvirksomt ved koking. Slik er det ikke for erter, nøtter, selleri.

Bjørkepollen Gresspollen Burotpollen
Eple (rått)* Bønner Banan
Gulrot (rå)* Erter Melon
Fersken, aprikos* Linse Purre
Pære (rå)* Hvete, rug (som melstøv!)** Persille
Hasselnøtt, valnøtt, peanøtt   Stangselleri, gresskar
Mandel   Sellerirot
Tomat   Pastinak
Plomme   Diverse krydder
Kirsebær   Vermut
Kiwi    
Stangselleri    

*) Allergenene ødelegges ved koking.

**) Tåles av de fleste (ikke alle!) i ferdige bakervarer og kan spises, men støvet gir allergireaksjon i luftveiene.

Andre kryssreaksjoner

Kumelk har 5-6 allergenaktive proteiner som deltar mer eller mindre i allergireaksjonen. De fleste med slik allergi reagerer på alle disse proteinene, og da reagerer de også på melk fra andre melkedyr (geit, hest, esel),men noen reagerer  bare på noen av dem. Derfor er det ulike forhold for kryssreaskjoner.

Noen få uten allergi for kasein, tåler geitemelk, men for de fleste er det kryssreaksjon med alle melkesorter unntatt morsmelk (hvis mor ikke har drukket melk selv). Hos noen prosent med kumelkallergi er det kryssreaksjon med ku- og oksekjøtt.De som ikke er allergisk mot kasein i kumelken, kan tåle noen oster.

Hvete kryssreagerer med rug og bygg, men vanligvis ikke med havre, mais og ris.

Fisk inneholder også ulike proteiner med allergenaktivitet. Det er full kryssreaktivitet mellom torsk, sei, kolje og karpe, men bare delvis med f.eks. laks, ørret, makrell, flyndre, sild, sardin osv. Noen reagerer på alle slag, andre tåler noen slag fisk.

Egg har proteiner både i eggehviten og plommen som finnes igjen i egg fra alle de fuglesorter som er undersøkt, inklusive vaktelegg.

Nøtter. Det er betydelig kryssallergi mellom nøttesortene ved nøtteallergi, og også med mandler (marsipan) og med kjernene i frukt (epler, pærer) og steinfrukt (moreller, plommer, kirsebær) samt kjernemassen i fersken og aprikoser som ofte brukes i konditorbakst. Det er unntak der noen som er allergiske mot noen nnøttesorter, tåler andre sorter. Reaskjoner på nøtter er vanligvis så akutte og kraftige, at det frarådes eksperimentering med dette.

Erter kryssreagerer mye med andre belgfrukter som sukkererter og - ikke fullt så kraftig - bønner. Det kan også forekomme kryssreaksjon med soja!

Lateks (naturlateks) - (og dermed også bjørkefiken) kryssreagerer med bl.a. rå potet, kiwi, banan.

Du kan lese mer om kryssallergier i NAAFs fagblad Allergi i Praksis nr. 2 - 2003