Nøtter og mandler

Spormengder er nok til å utløse alvorlig allergi. Nøtter mer eller mindre skjult i sjokolade eller andre godterier, er en av de vanligste årsakene til allergisk sjokk hos barn og unge.

Barn som risikerer slike reaksjoner, bør ha beredskap mot allergisk sjokk (anafylaksiberedskap).

Støv fra nøtteknekking kan utløse luftveisallergi og astma. Husk at slikt støv kan finnes skjult på for eksempel duken om det har vært knekket nøtter på stedet. Nøttestøvet kan senere virvles opp fra duken og kan gi reaksjoner. 

Det er en betydelig, men ikke fullstendig kryssallergi mellom de forskjellige sortene nøtter. Noen er allergiske mot alle slags vanlige nøtter og mot mandler, mens andre kan tåle iallfall litt av én sort, men ikke av andre sorter. De som er allergiske mot mandler, reagerer på alt som inneholder marsipan. De kan også reagere på kjernemassen fra fersken og aprikoser som ofte blir brukt i kaker og wienerbrød og liknende.

Den som er allergisk mot nøtter, må være ytterst skeptisk overfor sjokolade selv om det ikke er deklarert noe nøtteinnhold. De fleste sjokoladefabrikker har rutiner som gjør at de fleste sjokoladene kan være forurenset med spormengder av nøtter og/eller mandler. Mange sorter iskrem kan også inneholde spor av nøttrer. Studer varedeklarasjonen meget nøye!

Det er kryssreaksjon mellom allergener i bjørkepollen og bl.a. hasselnøtter. Noen som har det slik, reagerer ikke så kraftig som andre på nøtter, men får bare svie, kløe og litt hevelse i munnhulen (oralt syndrom) Styrken av utslag på hudtest eller RAST forteller ikke noe om dette.

Nøtteallergi varer gjerne gjennom hele livet.

Muskatnøtt og kokosnøtt er egentlige ikke nøtter, men kan som alt annet i naturen gi egne allergier, skjønt det forekommer meget sjeldnere enn nøttallergi.

Diagnosen
Sykehistorien er ofte overbevisende. Hudtest og laboratorietest er ganske pålitelige.