Peanøtter. Jordnøtter

Dette er verken ert eller nøtt, men inneholder meget aktive allergener. Peanøtter er en av de hyppigste årsakene til allergisk sjokk. Det er eksempler på at barn med allergi mot peanøtter har fått allergisk sjokk bare ved at en pose med peanøtter er åpnet like i nærheten innendørs (bl.a. i fly).

Barn som risikerer slike reaksjoner, bør ha beredskap mot allergisk sjokk (anafylaksiberedskap).

Peanøtter finnes mer eller mindre skjult i en rekke gotter og “snacks”. Spor av allergenene i peanøttolje kan også skape problemer bl.a. i potetgull og liknende.

Peanøttolje inneholder ofte mer enn nok av peanøttenes allergener til å gi alvorlige reaksjoner. Den kan gå under det danske navnet jordnøttolje også i Norge. Slik olje brukes ofte i tilberedning av potetgull, chips og tilsvarende. Studér varedeklarasjonen nøye og ikke spis slike ting uten å vite helt sikkert at de er fri for peanøttallergener.

Allergi mot peanøtter pleier å vare mange år.

Diagnosen

Sykehistorien er ofte overbevisende. Hudtest og laboratorietest er ganske pålitelige, men det kan forekomme kryssreaksjoner med bl.a. soja. 

Litteratur:

Hedlin G, Foucard T (2003): Behandling med anti-IgE - möglig väg vid svår jordnötallergi. Det dolda allergenet  i godis en fara för riskgrupper. Läkartidningen 100: 1314-15

Olszewski A et al (1998): Isolation and characterization of protein allergens in refined peanut oil. Clin Exp Allergy 28: 850-9

Sist oppdatert 28. mai 2003