Spørsmål om nøtteallergi, allergisjokk og Epipen

Min datter ble for litt siden lagt inn på sykehuset med allergisjokk på nøtter. I denne forbindelsen er vi nå litt skremt for legen sa da at vi måtte passe oss for kryssallergiene og. Dette syns vi er forvirrende, for det er så mye som er kryssallergi, og noe av dette har ho jo spist og det har gått greit. spørsmålet er da: hva er det som er kryssallergiene til nøtteallergi?

Har Epi-penn med 0,3mg men det gav ingen virkning. På sykehuset fikk ho først 0,3mg me adrenalin s.c., men fikk tilbakefall etter 5-10 min. Fikk deretter 0,5 mg. Vil en Epi-penn med 0.3 mg virke da?

SVAR:

Nøtteallergi hører til aller hissigste allergiene og fører ofte til allergisk sjokk. Det er stor forskjell på hvilke nøtter den enkelte reagerer på. Mange reagerer på alle kjente.sorter, mens andre kan reagere bare på noen få. Med en så alvorlig reaksjon som du beskriver, bør dere regne med allergi mot alle nøtteslag. Det omfatter også mandler, marsipan og marsipanliknende kakefyll. Det fremstilles ofte av kjernene i ferskenstener og lignende  og kryssreagerer med mandel.

En blodprøve til allergianalyse vedr forskjellige nøtter kan gi en del informasjon.

Kanskje reaksjonen gjelder  også peanøtter. Da er det mye dere må passe på, for spor av peanøtter finnes i peanøttolje = jordnøttolje som brukes mye i tilberedning av  chips og tilsvarende snadder. Jordenøttolje brukes også mye i fuktighetskremer. Peanøtter har også vist kryssreaksjon med lupinmel som brukes mye i pølsebrød og i importerte bakervarer.

Epipen® (eller andre godkjente adrenalinpenner) er nødvendig å ha i beredskap ved risiko for allergisjokk. Adrenalinet der gir rask bedring når dosen er riktig (avhengig av vekten til den som behandles). Tilsynelatende kan pasienten da virke helt god igjen, men skal alltid bringes raskt til nærmeste sykehus for overvåking der til neste dag. Allergenene er jo fortsatt i kroppen og kan slå til igjen etter noen få minutter. Da kan det bli nødvendig og god hjelp i nye injeksjoner av adrenalin. Hvis ambulanse (tlf 113) kan komme raskt, vil personalet der fortsette behandlingen, men om det tar tid eller transporten til sykehuset er på annen måte, kan nye injeksjoner med Epipen hjelpe godt. Dere kan ha nytte av å ha en eller to Epipen® i bakhånd, men spør  legen om dosen bør reguleres opp.

(Sist oppdatert 11. september 2005)