Allergi mot hest uten hestekontakt?

Min sønn på snart 3 år har fått påvist allergi mot hest ved blodprøve 56,40 H IU/ML. Han har knapt nok vært i nærheten av hester - hvordan kan han da bli så allergisk? Han har hatt fødemiddelallergi og atopisk eksem siden han var baby. Kan hestene hos naboen, 200 m i luftlinje unna oss, ha påvirket ham? Kan han få problemer hvis han er sammen med folk som har hestehår i klærne.

(20. mars 2006)

SVAR:

Fint at du også sendte oversikt over testresultatene. Med 56,40 IU (internasjonale enheter) pr ml på hest foreligger nok en sikker klinisk allergi mot hest. Dette er en meget pålitelig test for hesteallergi. 

Hovedallergenet fra hest hører til de aller "sinteste" (Fareklasse1) og det skal veldig lite til for å utvikle allergi (sensibiliseres). Se om hesteallergi. Ellers umerkelige mengder kan være nok for barn med  disposisjon for atopisk allergi (slik som bl.a. barn med atopisk eksem). Mennesker som har vært i kontakt med hest, bringer med seg rikelige allergener fra dyret i hår og klær, og det allergenstøvet drysser av og  blander seg med  husstøvet over alt hvor de ferdes. Derfor er det ofte mer enn nok av slikt dyrestøv også  i skoler og barnehager, les om det. Hvis noen med hestekontakt har vært i boligen din, finnes det nok slikt støv hos deg. Kanskje noen av dere selv har vært i naboens stall?

En noe sjeldnere årsak til slik allergenkontakt (eksponering) er hestehår (tagl) i isolasjonsmateriale i stoppen i gamle hus og i gamle stoppede møbler.

All direkte eller indirekte kontakt (gjennom klærne) med hest, kan utløse plager både i huden og i luftveiene. Det er best å orientere alle som besøker dere, om dette.

Det finnes eksempler på at barn og voksne med allergi mot hest, har reagert med astma bare en hest har passert på noen få meters avstand.  Mange opplever sitt første alvorlige anfall under besøk på sirkus!

(Sist oppdatert 20. mars 2006)