Besøke katter og hunder tross allergi?

Jeg har en sønn på 11 år som har påvist allergi overfor støv, midd, pollen osv Blodprøver viste ikke noe om katt eller hund, men han reagerte på alle kategorier av allergier utenom mat. Han reagerer fra nese, øyne og litt kløe i halsen. Han har ei stor søster som han er glad i og hun har flere katter og hund. Vi ser at gutten reagere i hvert fall på kattene med alle nevnte symptomer, usikker på om han reagerer på hunden. Vi ser også at reaksjonene til gutten er økende.

Gutten har lyst å besøke søsteren, men nå synes jeg det blir vanskelig. Kan han besøke henne, og eventuelt overnatte, ev hos andre med katt eller hund? Og hvilke forhåndsregler bør vi ta ?
mvh en fortvilet mor

(14. november 2007)

SVAR:

Denne og tilsvarende problemstillinger dukker stadig opp og ikke minst nå som julen nærmer seg.  Det er mange som lurer på hvordan de skal få til familiesamlingene når bestemor og onkler og tanter har katt eller hund eller marsvin. 

Dette er jo avhengig av hvor følsom allergiene er.

Dere har vel et visst inntrykk av det for 11-åringen, for han kommer nok borti dyr iallfall indirekte gjennom skolekamerater (?), se allergi mot dyr – og skolen.

Søsteren må i alle fall holde dyrene helt unna de rommene som han besøker og på forhånd ta en ekstra runde md støvsugeren (som bør ha allergifilter!) over det hele og særlig grundig i møbler som kattene og eller hunden har vært i kontakt med. 

Uansett hvor grundig hun rengjør, må du regne med at det er rikelig allergener fra både kattene og hunden i søsterens bolig selv om alle dyrene holdes unna den dagen eller de timene gutten evt. er på besøk. Da er risikoen avhengig av hvor følsom allergiene hans er. 

Hvis han ikke er veldig allergisk, kan han beskyttes noe med å bruke de forebyggende allergimedisinene som han har, evt kortisonspray i nesen, men det er vanskelig å beskytte øynene med medisiner. Spør legen hans om dette!

Hvis han er eller nettopp har vært forkjølet, eller går med allergiplager hjemme er risikoen økt, så da bør han ikke besøke søsteren før han virker helt frisk!   

I første omgang bør han absolutt ikke overnatte før det er skikkelig utprøvd om han kan tåle noen timer besøk på dagtid, slik det er foreslått i Besøk og dyrehold.

Hvis det blir til at han får besøke søsteren, bør dere sørge for at han kan komme seg hjem umiddelbart om han blir dårlig der. Etter besøk der bør han skifte tøy (som børstes av ute!) og vaske håret straks han kommer hjem, så han ikke legger fra seg støv med dyreallergenene hjemme og på rommet sitt.

Det er vel lurt å prøve ut dette i god tid før jul, så han slipper å være syk i julen!

(Sist oppdatert 14. november 2007)