Dyne til barn med middallergi?

Me skal kjøpe ny dyne til guten vår (4 år) som har husstøvmiddallergi. Forstår det slik at nyare forskning viser at ein like gjerne kan ha dundyne som syntetisk dyne. Men er det nokon særskilde merker de anbefaler og kor ofte bør me vaska dundyna?

SVAR:

Grunnen til at dyne og pute med dun kan være vel så bra som syntetiske, er at trekket  (dunlerret) er så tettvevd at det virker på samme måten som middsikkert trekk (middtrekk). De første årene er det ikke nødvendig med middtrekk utenpå slike dyner.  Med alderen og slitasje kan dette endre seg slik at middtrekk  da kan være nyttige etter noen års bruk av dundynen.

Middtrekk bør i alle fall brukes på madrass. Allergiviten må holde seg helt nøytral i forhold til markedsføringer og anbefaler derfor aldri bestemte merker.

Rengjøring av dundyner bør nok gjøres årlig - spør forhandleren om dynen tåler vasking og evt hva slags metode som er best. Annet tøy som brukes i sengen bør kokvaskes og hele soverommet holdes godt rent. Les middsikkert sengetøy I  og middsikkert sengetøy II  og om renhold ved luftveisallergi.

(Sist oppdatert 12. februar 2006)