Hest

 

(Ill.: Corel ©)

Hest hører til de dyrene som ved siden av katt og hund gir fra seg mest aktive (”sinte”) allergenene.

Mange som er allergiske mot hest, kan reagere ”bare på  lukten” på flere meters avstand når en hest kommer forbi. Det skyldes nok mest at hesten gir fra seg mikroskopiske støvpartikler med allergener som pustes inn sammen med ”lukten”. I noen tilfeller kan det kanskje også utvikles betinget refleks på lukten av hest (se Betinget refleks)

Støv med allergener bæres også i og klærne og i håret hos mennesker i kontakt med hester og blander seg med husstøvet  i boligen. Dette kan være et stort problem for mennesker med hesteallergi.

Ridetøy bærer med seg rikelige allergener inn, og dette kan utløse allergireaksjoner i klasserom. Obs reaksjonjer pga hester i sirkus!

I skoleklasser der noen elever rir, må det vises særlige hensyn på grunn av dette. 

Diagnosen “hesteallergi” er vanligvis meget lett å stille  ut fra sykehistorien.

Allergitesting både med hudtest (prikktest) og blodprøver med preparater fra hest er meget pålitelig og treffsikker, menkan ikke forutsiom et individ kan bli allergisk mot et dyr som evt ønskes.

Disposisjonen er genetisk bestemt. Derfor kan det være mange som er allergisk f.eks mot bjørkepollen, men som tåler hest, Heller ikke hos hest er det bare hår og hudflass som gir allergi. Hester har vanligvis minst 5 forskjellige allergentyper der noen er mest aktive i svette eller spytt, og i blodserum. 

Kjell Aas©