Hveteallergi

Hveteallergi og allergisjokk

Er det mulig å identifisere hvilket protein-  i dette tilfelle i hvete - man er allergisk for?

Gutten vår tåler nemlig kokt havregryn, men ikke rå glutenfri havre.

Han tok feil brød den 16/10 d.å,og gikk i anafylaksi ca 20 min etter inntak. Spiste 1/2 speltbrødskive. Vi bor ca 5 min fra sykehus,har "åpen dør", og dette anfallet var det kraftigste han har hatt.

Det har ført til en fryktelig engstelse hos meg; jeg går i konstant alarmberedskap. Har ingen å prate med.

(11.desember 2007)

SVAR:

Hvete inneholder flere proteiner som reagerer med IgE og kan gi allergi ("minor allergens"), og inneholder 1 - 4 hovedallergener (major allergens") som virker på de fleste, men noe avhengig bl.a. av om hvete brukes som mat eller  hvete pustes inn som melstøv. 

For  de mange  som reagerer med anafylaksi kan  bl.a. gliadin , glutenin og alpha amylase inhibitor, men også andre proteiner være  hovedallergener.

Det ligger i allergikerens gener!  Derfor er det f.eks. noen som tåler glutenfri hvete og glutenfri kornmat (som brukes ved cøliaki), mens andre reagerer like voldsomt som ellers på slik mat.

Det mangfoldige innholdet av allergener er ansvarlig for en del kryssreaksjoner bl.a. mot gresspollen. Mange, men ikke alle allergenene beholder  aktiviteten også etter koking (= varmeresistente). Spelt er jo en "urhvete" og må ikke brukes!

Hvis gutten din er registrert i matvareallergiregistret og serumprøve er sendt inn, er det mulig at spesifikke reaktiviteter er analysert der.  Slike analyser er ikke tilgjengelig annet enn der det forskes i dette immunologiske området.

OBS!

Jeg regner med at du og gutten har anafylaksiberedskap  og er fortrolig med å bruke adrenalinpenn(Epipen).

(Tilføyelse her): Du skriver at du ikke har noen å snakke med. Nei, det er ikke alltid så lett å snakke om sånt som man bærer på som en knute under hjertet. Det er normalt og typisk i den situasjonen - en bit av problemfloken! Men som medlem av NAAF, bør du kontakte ditt NAAF fylkeslag. Der har de kanskje det NAAF kaller "likemenn" som er personer med egen erfaring i forskjellige allergireaksjoner. Du finner telefonnr til fylkeslagene på NAAF's hjemmeside.


PS1: Også dette er nok av interesse for mange andre med hveteallergi så det  settes inn i nettsiden. 

(Sist oppdatert 11. desember 2007)