Allergi mot bi - og/ eller vepsegift

Veps og bi (og humle) har meget potente allergener i den giften de sprøyter inn når de stikker. Det foreligger begrenset kryssreaktivitet mellom vepsegift og bigift, slik at noen er allergiske bare mot vepsegift, andre bare mot bigift og noen mot begge.

              

     

   

      
  

 Veps

Bi, honningbi
 

Veps er den hissigste. Den både stikker og biter. Det kan gå infeksjon i bittstedet.

Bier stikker bare i forsvar (OBS for nakne føtter i kløvereng). Brodden blir sittende igjen i stikket sammen med resten av giftsekken. Fjern brodden f.eks. med en nål. Ikke med fingre eller pinsett som klemmer enda mer gift inn i stikket. En stund etter å ha stukket, dør bien.

 Mygg

Det er også påvist IgE-reagerende allergener i mygg-gift, men de fleste som får kraftige reaksjoner lokalt ved myggstikk, er ikke allergiske mot myggen. Det dreier seg mest om uttalt biokjemisk reaktivitet.

I sydligere land er allergi mot kakerlakker ganske vanlig. Også i Norge er det påvist en del tilfeller av allergi mot kakerlakker. Foreløpig er ikke det noe stort problem i vårt land, men det er da heller ikke noe man vanligvis undersøker hos oss.

Folkehelseinstituttet har en god nettside med faktaark,hjelp til artsbestemming,med oversikt over firmaer og personer som er godkjent for skadedyrbekjemping. Folkehelsa tar også imot insekter til artsbestemming og kan gi råd om tiltak.

Diagnosen
Sykehistorien er ofte overbevisende, skjønt det kan være tvil om det har dreid seg om stikk av veps eller bi.

Det er viktig å avgjøre dette for ved denne typen allergi med alvorlige reaksjoner reises spørsmål om spesiell allergivaksinering mot det aktuelle insektet. Noen ganger kan det avgjøres med sykehistorien og spesielt ved opplysninger om brodden satt igjen i stikkstedet – for da har det dreid seg om bistikk.