Planter inne og ute

Noen prydplanter har pollen som kan gi fra seg allergener. Andre gir allergiske plager fordi de inneholder aktive allergener i bladverk og plantesafter. Noen av disse kan gi kontaktallergisk eksem (primula), andre kan gi atopisk (IgE-avhengig) allergi (Bjørkefiken).  

Mange kan gi plager på grunn av irritantvirkningen av duften. Atter andre planter er trygge. Noen planter vet vi for lite om.

Primula

Noen sorter primula har plantesaft i bladene som inneholder «sinte» (potente) kontaktallergener. De som steller slike blomster, får lett allergener på fingtrene og utvikler kontaktallergisk eksem. Vi tar oss ofte opp til ansiktet, og slik overføres allergener til ansiktshuden. Primulaallergi gir derfor ofte kontaktallergisk eksem i ansiktet. Dette er så hyppig at primula hører til standardserien for testing ved mistenkt kontaktallergi.

Bjørkefiken

Bjørkefiken (Ficus benjamina) har mange navn: benjaminfiken, tårefiken, javapil, ceylonpil, pilefiken, og er en populær grønn vekst som brukes mye i kontorbygg og boliger. Den er lett å stelle og få til å trives.

MEN den betyr risiko for allergiutvikling og -reaksjoner. Bjørkefiken har ikke blosmter og det dreier seg ikke om pollenallergi. Det ber plantesaften som inneholder "sinte" (potente) allergener. De kommer særlig frem ved beskjæring av kvistene, men trenger seg også ut gjennom porene i bladene og kommer på bladoverflaten. Der tørker de inn og blander seg i støvet. Det kan gi allergi i øyne og luftveier.

Plantesaften (sevjen) har en del til felles med plantesaften i gummitreet Hevea brasiliensis som tappes til produsjon av naturgummi: lateks. Det er kryssallergi mellom bjørkefiken og lateksprodukter.

Det er stor forskjell på hvor uttalt allergi mot bjørkefiken er. De fleste med slik allergi og/eller lateksallergi kan oppholde seg i mange timer i rom med bjørkefiken uten å få plager,  men alle må unngå nærkontakt.

Regelen må være at bjørkefiken ikke brukes på offentlige steder. Det er derfor paradoksalt at det nye Rikshospitalet har plantet mange bjørkefiken i korridorene. Det må ikke forlede andre til å tro at dette er fornuftig.

NB! Jorden i blomsterpotten kan være en kilde for muggsoppvekst.

Det blir nå produsert så naturtro kunstige blomster at det kan være vanskelig å se forskjell mellom dem og naturblomster. Ved å skifte mellom 3-4 buketter av dem, kan manges behov for blomsterpynt tilfredsstilles. De kan samle en del støv og bør spyles under dusjen før lagring eller hvis de får stå lenge fremme.

Planter ute

Det er mange trær og busker som ikke sprer pollen med luften, frukttrær, kirsebær- og morelltrær, rogn og hagtorn er trygge trær. Blant busker er det mange, se grei oversikt på nettsiden.

En god og grundig oversikt finnes i boken ”Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø” av Sven-Olov Strandhede omarbeidet til norsk av  Hallvard Ramfjord (ISBN 82 - 993-3403-0-6).

Den kan bestilles fra NAAFs regionskontor i Klæbu, tlf. 72 83 10 04, epost: gina.strom@naaf.no