Pollenallergi og arbeid som sjåfør og bud

Hei!

Jeg  er sterkt plaget av høysnue med allergi mot både hassel, bjørk og gress. På de verste pollendagene får jeg også en snev av astma særlig hvis jeg anstrenger meg litt ute. Dette er særlig vanskelig for meg, for jeg er postbud med bilrute og må ganske ofte gå veldig fort eller småløpe mellom bilen og postkassene  for å få levert alt når det er mye post. Jeg har prøvd mange forskjellige antihistaminer, men har ikke funnet noen som ikke gjør meg søvnig i de dosene jeg må bruke for at de skal virke. I pollensesongen må jeg jo kjøre med lukkede vinduer og avstengt ventilasjon.  Da blir det såpass varmt at den søvndyssende bivirkningen av tablettene er vanskelig å stå imot.  Noen ganger har antihistaminer gjort at jeg må kjempe  mot søvnen, og jeg  har faktisk vært på nippet til å sovne noen ganger under kjøring. Derfor tør jeg ikke bruke dem på grunn av bilkjøringen.

Ellers i året trives jeg godt med jobben min, men vår og sommer kan den  være som et lite helvete for meg, og jeg blir så plaget og sliten at det er rart familien holder ut med meg.

Jeg har tenkt på å si opp jobben på grunn av dette, men har ingen annen utdanning etter mange års tjeneste i Posten, og er redd for å bli arbeidsløs. Hva kan jeg gjøre?

13. mai 2016

SVAR:

Du bør ta dette opp med bedriftslegen i Posten og helst  også konsultere en allergispesialist.

1. Medisinbruk:
Slik du har det, er det neppe forsvarlig å bruke antihistamintabletter, men du bør prøve antihistaminer til lokal bruk i øyne og nese. Når du har anledning, kan det også hjelpe å skylle øyne og nese med (fysiologisk) saltvann.

Sammen med legen bør du også  vurdere forebyggende medisiner mot astma i pollensesongene. Det bør også vurderes om din situasjon gir grunn til å bruke  kortisoninjeksjon en gang eller to på den aktuelle tiden. 

2. Andre tiltak - tilpasset pollenvarsling og vær:

2a. Du bør bruke solbriller som skjermer godt - helst også med skjerming på sidene

2b.  Du kan ha stor nytte av å bruke støvmaske, ev. pollenmaske. Det kan være helt nødvendig hvis du anstrenger deg i pollenvær med å småløpe mellom postkassene.

2c. Det er mulig at det vil hjelpe med pollenfilter i bilen (hvis bedriftslegen kan hjelpe til å skaffe deg det).

Levering av post betyr vel at du mange ganger går ut av bilen. Husk på å lukke bildøren godt hver gang . Steng bilventilasjonen når motoren stoppes uansett om du får filter eller ikke.

(Red: Dette kan være aktuelt også for andre budtjenester og sjåfører).

(Sist oppdatert 16. mai 2006)