Er allergi en sykdom?

Er ikke pollenallergi en sykdom?

I en artikkel i Lofotposten (2005) om allergi avlsuttes artikkelen med følgende avsnitt; «Så kan det være kjekt å vite at allergi egentlig ikke er en sykdom, men en reaksjon i immunsystemet. Det er bare snakk om en indre fysiologisk forstyrrelse, som før du vet ordet av det er over for denne gang».

Hva er forskjellen på en sykdom og «bare en indre fys. forstyrrelse»? Det er jo nettopp slike påstander som setter alle allergikere i samme bås og henger en merkelapp på oss: «Vi sutrer pga en bagatell» i folks øyne.

Det er meget sjelden vi leser om anafylaktiske reaksjoner på pollen, opplever at det nærmest er som å banne i kirken å skrive om anafylaksi, for...«vi kan da ikke skremme livet av folk.»

Det finnes anafylaksi mot pollen (og det minste av gresslukt) i vår familie, kom som lyn fra klar himmel da yngstemann var 5 år: akutt strupehevelse, pustestans og bevisstløshet.

Vi kan skrive under på at pollenallergi i slike sjeldne og ekstreme tilfeller er en livstruende og alvorlig sykdom.

Siden vår sønn fra fødselen av reagerer likedan på  flere typer matvarer og erfarer kryssreaksjoner  hele året, blir utsagn som dette uakseptabelt.

(16. august 2005)

SVAR:

Lofotposten har misforstått. Det er riktig at allergi er en immunologisk reaksjonsmåte, men reaksjonsmåten gir grunnlag for mange sykdommer, der det står: «Allergi er en måte å reagere på, og ikke en sykdom, selv om det kan gi en mengde ulike sykdommer og plager, noen bagatellmessige, men for mange relativt plagsomme sykdommer over kortere eller lengre perioder. Noen blir alvorlig syke og må slite med vond og invalidiserende sykdom. Dødsfall på grunn av allergi forekommer, men heldigvis svært sjelden, og er egentlig lett å unngå i vår tid». Det er da  heller ikke riktig å skrive «er over for denne gang». 

Reaksjonsmåten som for eksempel allergi mot pollen er der hele tiden, men pollenallergisk sykdom som høysnue »går over for denne gang» når pollensesongen er slutt (bortsett fra at allergien kan slå til når som helst utenom sesongen bl.a. på grunn av kryssallergi med noe i maten. Ved allergi mot burot, for eksempel, kan litt selleri i maten utløse livstruende anafylaktisk sjokk slik jeg har beskrevet i boken: «Elggjengen og allergiene».

Dette er et av svært mange eksempler på at media presenterer myter bygget på halve (eller hundredels sannheter).

Du kan gjerne videresende dette til Lofotposten og til apoteket. (Lofotposten burde jo vite at mange immunologiske reaksjonsmåter gir sykdom: revmatisme og HIV er velkjente eksempler på det).

(Sist oppdatert 02.01.2010, Kjell Aas ©)