Kan kostbegrensning forebygge pollenallergi?

Vi har lest i Allergiviten.no at det er liten vits i å holde atopiske barn inne under pollensesongen for å beskytte dem mot å bli allergiske mot pollen. Vi foreldre har høysnue begge to og har en 4-åring med atopisk eksem.  Naturlegen vår har  rådet oss til å unngå frukt, grønnsaker, nøtter og alt som finnes spesielt  på listen over mat som kryssreagerer med bjørkepollen. Vi har holdt på med det i 11/2  år nå og håper det virker, men vi synes det er rart at dette ikke er nevnt i artikkelen om forebygging av pollenallergi .

(5. mai 2006) 

SVAR:

Dette er ikke omtalt i artikkelen kan vi forebygge pollenallergi fordi det ikke har noen hensikt å eliminere  matvarer som gir kryssallergiske reaksjoner.

Slik eliminasjon som naturlegen din har tilrådet, har ikke noe grunnlag i forskningsbasert kunnskap, Forskning tyder nemlig på at slike kryssreaksjoner kommer etter at det er utviklet  allergi (sensibilisering) mot pollen. Kryssredaksjonene er med andre ord sekundære til inhalasjonsallergi. Eliminasjon av nøtter er fornuftig ved atopisk allergi, men eliminasjon av frukt og grønnsaker kan skape trivselsproblemer og kan bety risiko for et mindreverdig kosthold.

(Svar: 9. mai 2006, Sist oppdatert 13. januar 2010, Kjell Aas©)