Multiallergisk gutt?

Håvard er vår sønn på 8 år, har hatt atopisk eksem siden han var ett år. Vi har nettopp tatt nye blodprøver av han og har fått en lang liste med forskjellige ting han ikke «tåler». Bjørk, burot, midd, mugg, eggehvite, eple, erter, Hest, hund, hvete (lite utslag på hvete), katt, lateks, peanøtt, penicillin. 

Som dere skjønner blir det meget vanskelig for oss som foreldre å forholde oss til alt dette. Det vi lurer på i denne sammenheng er om dere har noen «lure» råd, eller forskjellige brosjyrer e.l som vi kan forholde oss til.

SVAR:

Hvis hans total-IgE i serum  er særlig høy, kan noen av resultatene skyldes falsk binding. Det gjelder særlig hvete, kanskje også penicillin. Først må disse prøvesvarene vurderes i forhold til det og til sykehistorien, og det bør vurderes om han også  bør hudtestes (prikktest) og provokasjonstestes (i kvalifisert barneavdeling)  om det foreligger en hveteallergi med betydning for kosten. Hvete slår ofte ut uten å ha betydning som kostfaktor, og bør ikke fjernes fra kosten uten at det er en sikker diagnose. De andre matvarene er jo greie å eliminere uten at det går ut over ernæringen. Reaksjon på eple er sannsynligvis en kryssreaksjon  med bjørkepollen.

Litteratur om matintoleranse med råd og resepter er omtalt i Overfølsomhet for mat.

Råd vedrørende de nevnte allergenkildene finner dere ved å bruke hver av dem som søkeord i allergiviten. Da får dere opp flere dokumenter å velge mellom etter behov. 

Det er viktig at skolen tar hensyn til allergiene hans, ta en titt også på Allergi mot dyr i barnehage og skole .

Ta utskrift av det dere ønsker bruke for å orientere skolen og andre.

(Sist oppdaterty 2. januar 2010, Kjell Aas©)