Allergisk rhinitt og hodepine

Vår sønn på 9 år har fått påvist 100 % middallergi ( 37.6 på allergitest). Han plages en god del med kløe i nesen, eksem ved neserot og har mye vondt i hodet. Han får av og til nesespray for allergikere, og så tar han aerius sirup hver kveld.

Det jeg lurer på er, er det normalt at en gutt skal gå slik rundt med hodepine flere ganger i uka, og hvorfor klør han slik i nesa selv om vi medisinerer han. Vi har prøvd ut en god del andre medisiner, og disse ble han helt sløv av. Vi vasker rommet hver uke, har middtrekk, ny støvsuger med hepafilter, varmepumpe og bare gulv med parkett. Han har et rom som det er kaldt og lite ting på. Hva mer kan vi gjøre?

Jeg kommer fra en familie med mye astma og allergi. Han har litt allergi for katt også.

(29.12.2007)

SVAR:

Ved uttalt allergi mot husstøvmidd er det vanskelig å få gjennomført god nok sanering. se Tiltak mot husstøvmidd. Det later til at dere har gjort mye.

Det er ikke normalt for en gutt på ni år å plages så mye av hodepine. Det krever legeundersøkelse.

Det hender at allergimedisin som aerius gir hodepine.

Hodepinen hans kan ha sammenheng med allergi og nesetetthet (det er for eksempel ganske vanlig ved høysnue).  Det kan være at neseslimhinnene er hovnet for mye opp (med tette bihuler??). men kan også ha andre årsaker.

Hyperreaktivitet i nesen
Det er samtidig sannsynlig at han har utviklet hyperreaktivitet i neseslimhinnen. Det er noe som følger av langvarig eller sterk allergisk inflammasjon.  Da vil han klø i nesen av mye annet enn det han er allergisk mot, se irritanter. Blant disse hører parfyme i alle former til verstingene.  Også svevestøv vil da irritere nesen uten at det er allergi. (Uheldig plassering av varmepumpe kan bl.a. være med på å gi mer svevestøv).

Katteallergien?
Du skriver at han også har ”litt” allergi for katt. Kanskje det er like viktig for neseallergien hans?

Blodprøven forteller bare at han er allergisk (sensibilisert) og ikke hvor eller hvor kraftig allergien vil virke. Det er også avhengig av organenes mottakelighet, hvor potent (”kraftig”) allergenene er og hvor mye en utsettes for de allergenene.

Allergener fra katt er ”kraftige” og finnes nesten over alt.

En ting er at han får pustet inn ganske mye kattestøv på skolen.Han bør spesielt ikke sitte nær noen som har katt hjemme. Spørsmålet er jo også hvor mange av de kameratene som han besøker, har katt?

Tiltak?
God medisinsk behandling av neseallergi med spray som inneholder kortikosteroid vil dempe både allergireaksjoner og dermed også hyperreaktivitet der, men dette er en medisin som må gis helt regelmessig og hver dag.  Det er sannsynlig at det kan være den beste løsningen.

Spør legen! Denne nettsiden kan ikke erstatte en konsultasjon hos legen.

(Sist oppdatert 1. januar 2008)