Allergisk sjokk og EpiPen

Jeg er allergisk bl.a mot peanøtter og har hatt allergisk sjokk (peanøttolje i chips). Av legen min har jeg fått en automatisk adrenalinsprøyte (EpiPen) som jeg har med meg over alt, men uten noen grundig opplæring i hvordan jeg skal bruke den.

Kan du forklare meg dette?

SVAR:

EpiPen® inneholder 0,3 mg adrenalin i en passende dose til øyeblikkelig hjelp ved allergisk sjokk.

EpiPen Jr® har en lavere dose som passer for barn opp til 30 kilo. For småbarn må legen avgjøre om dosen (0,1 mg adrenalin) i EpiPen Jr er forsvarlig.

Når du merker begynnende symptomer på allergisk sjokk, pakker du fort, men rolig (!) ut sprøyten, klargjør den ved å ta av den grå beskyttelseshetten slik at sprøytespissen (den svarte enden) er fri til stikket. Ikke hold fingrene over den svarte enden!

Så  setter du den svarte enden  (som har sprøytespissen) loddrett mot utsiden av låret midt på lårmuskelen. Du behøver ikke rense huden på forhånd, og i hastverk kan du stikke gjennom tøyet. Press sprøyten hardt mot låret slik at sprøyten utløses. Da hører du et liten klikk. Hold så nålen inne der du stakk, i 10-12 sekunder (tell langsomt til 10). Etter at du har tatt bort EpiPen, er det lurt på massere stikkstedet i bortimot et halvt minutt. 

OBS! Du bør presse den hardt mot låret; ikke lirke den inn langsomt! Og du skal holde nålen inne i 10-12 sekunder, ikke trekke den ut med en gang!

(Det er fordi adrenalinet  inne i sprøyten er oppbevart i en glassampulle, og først når ampullen går i stykker, kan adrenalinet komme ut gjennom sprøytespissen. Derfor er det en liten springfjær inne i sprøyten som sørger for å tømme ut adrenalinet gjennom sprøytespissen, men det kan ta noen sekunder før sprøyten har tømt ut alt adrenalinet som du trenger.)

Så skal du ta en dobbeldose av antihistamin og bør også ta for eksempel 50 mg prednisolon (kortison) og komme raskest mulig til lege (med følge!). 

Bedringen kommer raskt, men det tar noen minutter før adrenalinet får full virkning. Utvikler det seg mer symptomer i mellomtiden, og spesielt hvis du blir svimmel, føler deg svak eller sløv, må du ligge flatt ned og helst med bena litt høyere enn hodet.

I alle fall må du nå hurtigst mulig til lege (evt med ambulanse - tlf 113).

Har det vært (begynnelsen til) allergisk sjokk, kan det bli verre igjen når adrenalinet er ute av kroppen -kanskje allerede etter en halvtime, kanskje etter 2-3 timer eller mer.  Derfor bør  du observeres i sykehus  i 12-24 timer.

Oppbevaring
Beskytt adrenalinpennen mot lys, men oppbevar den i vanlig romtemperatur. Ikke i kjøleskap!Brukes ikke etter utløpsdatoen.

OBS! Kontroller din EpiPen® ofte. Væsken i den skal være klar og fargeløs. Om den blir rosa eller rødbrun, må den byttes ut. Ta med brukt eller gammel EpiPen til apoteket for å få avfallshåndtering.

I Norge forhandles adrenalinpennene: EpiPen®, Jext® og Emerade®.

(Sist oppdater 7. desember 2003)