Farlige kyss

Ved allergi mot mat i fareklasse 1 (egg, fisk, skalldyr, erter, nøtter, peanøtter) kan et kyss være farlig, hvis den som kysser, har spist det som ikke tåles.  

Kyss er ikke bare romantiske uttrykk for kjærlighet, men også munn til munn utveksling av spytt. Spytt inneholder mikroskopiske spor av det du har spist, og bærer med seg nok allergener fra maten til å utløse alvorlige allergiske reaksjoner hvis uhellet er ute.

Det blir ganske ofte rapportert slike reaksjoner særlig hos mennesker med allergi mot peanøtter, nøtter, fisk og reker etter at kjæresten har spist sånt. De reagerer nesten øyeblikkelig med hevelse (angiødem) av lepper og munnparti, hevelse opptrer også i strupen (larynksødem), det kan komme elveblest, pustebesvær og allergisk sjokk. Slike reaksjoner beskrives av og til i faglitteratur, se f.eks. "The kiss of death".

Enda hyppigere opptrer mildere reaksjoner med beskjeden hevelse av lepper, kløe og svie i minnen (oralt syndrom) hos pollenallergikere med kyss etter at kjæresten har spist frukt som kryssreagerer med den aktuelle pollensorten (eple, kiwi o.l.).

Mange foreldre til barn med atopisk eksem og allergi mot mat har opplevd at ungen er blitt verre i eksemet etter god natt kysset på kinnet - når mor eller far har spist det barnet ikke tåler. 

Ikke bare med kyss
Alvorlig allergisk reaksjon har kommet hos småbarn med allergi mot egg eller mot fisk, når de har badet i samme badekar som en venn eller venninne eller søsken som har spist egg eller fisk uten å vaske seg godt i ansiktet og på hendene før de har gått opp i badekaret.  

Det skal utrolig lite til!
Ved uttalt allergi - og særlig ved allergi mot mat i fareklasse 1 - skal det utrolig lite til for å utløse allergireaksjoner. I doktoravhandlingen "Hypersensitivity to fish" (K.Aas, Universitetet i Oslo 1967) er det dokumentert at allergener fra fisk kan utløse allergireaksjoner med mindre enn en milliontedel av en milliontedel av et gram (1g.10-16). Det vil si at du kan ta et gram av fiskeproteinet og røre ut i tusen millioner tonn vann, røre godt og så ta ut noen dråper til et overføringseksperiment (Prausnitz-Küstner test).

Den testen går ut på å sprøyte inn en liten dråpe serum fra en med sterk allergi (her mot fisk) inn i huden til en ikke-allergisk forsøksperson (eller ape). Da setter giverens IgE antistoffer seg på mokttakerens mastceller i injeksjonsstedet. 

Etter et døgn sprøytes så noen dråper av prøven (torsk 10-16 g) under huden i den andre armen på mottakeren. I løpet av 10- 20 minutter kommer det så en voksende vable akkurat der det var sprøytet inn litt serum fra fiskeallergikeren og ingen  andre steder.

Dette er vist ved gjentatte eksperimenter. Det dreier seg ikke om homeopati, men om immunologiske reaksjoner omsatt til voldsom biokjemi. Den mengden som er brukt av fiskeallergenet inneholder fortsatt noen tusen molekyler av proteinet, og så reagerer de med det spesifikke IgE-antistoffet mot allergenene som sitter på mastceller. Da nærmest eksploderer mastcellene og friglør en mengde aktive kjemiske stoffer som virker i hele kroppen.

Det er det som foregår når et kyss kan føre til allergisk sjokk. 

Red. anm.:
Se også artikkel om allergier mot sitronkjerner, helsedrikker og sex av Magnus Borres i Allergi i Praksis 1 - 2017