Astma eller noe annet?

Jeg har trodd at jeg har hatt astma i ca 18 år. Nå sier legen min at ut fra lungekapasiteten min er det ikke noe som tyder på at jeg har astma. Har tatt en lungeprøve (pusting) og her lå jeg over normalen. (Trener en god del.)

Har ellers perioder med tungpusthet og hoste. Jeg har også piping i pusten, særlig når jeg trener. Legen mener at jeg kan ha overfølsomme slimhinner. Har tatt allergitest på pollen og inhalasjonsallergener (blodprøve). Det slår ut på at jeg er allergisk, men ikke mot noe av det jeg har blitt teste mot.

Jeg har bedt om å bli testet nærmere fordi jeg det siste året har vært mye plaget med hoste og tungpusthet. I sommer var jeg syk nesten hele tiden. Hadde et kort opphold hvor jeg var frisk. Dette begynner å bli ganske slitsomt.

Hva er det dersom det ikke er astma? Er det en annen sykdom som har disse symptomene? Går det an å ha astma uten at det vises på lungekapasiteten? Hva råder du meg til å gjøre? Skal få komme til en lungespesialist. Går på flutide, og tar i perioder 4x500 mikrog doser pr dag + Oxis (4,5 mikrog). Liker ikke å ta så mye medisin heller.

Hilsen en fortvilt astmatiker?

SVAR:

Med "lungekapasitet" er det mange som mener det fagfolk kaller "vitalkapasitet" som betyr hvor mye luft (luftvolum) som lungen kan romme. Ved ukomplisert astma kan vitalkapasiteten være helt normal, og hos veltrente personer over det normale. For å avgjøre om det foreligger astma må en bruke andre tester for lungefunksjon som viser hvordan bronkiene fungerer under spesielle belastninger og evt etter bruk av åpnermedisiner (som Oxis®). Et greit og rimelig instrument for hjemmetest er "PEF", og det bør du absolutt ha (fås på apotek, forskrives av lege).

Etter beskrivelsen din er det sannsynlig at diagnosen astma er riktig, og at de medisinene du bruker, er riktige for deg. (Jeg håper du bruker dem riktig! Kanskje du bør spørre en sykepleier, på  apoteket eller legen)). Når legen din mener at du har overfølsomme slimhinner i luftveiene, er nok det riktig for det dreier seg nok om hyperreaktivitet. Det er et spesielt kjennetegn for astma og fører til forverring (med piping) ved fysiske anstrengelser..

Fordi det nok er mange andre som også er usikre slik som du antyder for deg selv, har jeg nå lagd en egentest for diagnose av astma hos voksne. Prøv den på deg selv!

Blodprøver med forhøyet IgE viser at det sannsynligvis også foreligger en eller annen allergi.  Du bør komme deg til en lungelege for grundig undersøkelse med avanserte tester av lungefunksjonen (det gjør ikke vondt!) og kanskje også litt mer jakt på evt viktige allergier.

(Sist oppdatert 17. september 2005)