Efedrin i behandling av "astmabronkitt"?

Har siden jeg var 7 år hatt tilgjengelighet til Ephedrintabletter. Astmabronkitt er min diagnose. Bruker idag Ventolin, men denne løser ikke slimet i luftveiene. For et par år siden fikk jeg for første gang Prenisolon i stedet. Har muligens fått mageproblemer pga. disse. Er derfor engstelig for å bruke disse. Iflg. min fastlege selges ikke lenger Ephedrin som jeg har hatt "stor glede" av. Brukte også Seritide i en 10 års periode fram til primo 06. Sluttet med denne pga. medieomtale. Håper på tilbakemelding med et godt råd.

SVAR:

Efedrintabletter er ikke i vanlig handel. Det er dels fordi det er kommet bedre medisiner mot astma, og ved bruk av de medisinene i riktige doser er det ingen grunn til uro - mye av medieomtalene dreier seg om bivirkninger ved feilaktig bruk.

Efedrin er ikke så effektivt, har mange flere bivirkninger og er vanedannende. Efedrin finnes imidlertid fortsatt i efedrinmikstur (Efedrin Nycomed Pharma®) og fåes på apotek.

Med "astmabronkitt" fra barnealderen bør du vel ha en grundig undersøkelse hos en lungelege med henblikk på best mulig behandling. Du røyker vel ikke!? Astmabronkitt og røyking gir stor risiko for KOLS.

(Sist oppdatert 24. august 2007)