Fremmedlegeme i luftveiene

Særlig hos små barn hender det at et fremmedlegeme i de nedre luftveiene gir besvær som forveksles med astma. Det hender også hos større barn, unge og voksne, men da pleier det være åpenbart fra sykehistorien at symptomene kom etter at  personen «fikk noe i vrangen».

Annerledes er det hos små barn. De kan plutselig puste inn noe de har i munnen, som kommer dypt ned i luftrøret eller en bronkiegren. Det gir mye hoste, men etter hvert kan hosten stilne noe, og pusten kan virke astmatisk. Slike episoder skjer ofte under fysisk aktiv lek, men kan også skje for eksempel når barnet setter i gang å gråte «skrike» mens det har noe i munnen. Det har også hendt når barn har suttet på et eller annet der det har løsnet noe småtteri.

Vanligvis oppdages årsaken til pustebesværet med en røntgenundersøkelse av lungene. Da kan fremmedlegemet hentes opp fra luftrør eller bronkier i sykehuset. Noen ganger må det opereres ut.

Peanøtter blir ofte funnet som årsak, og da er det ekstra fare på ferde for varige skader. Peanøttoljene kan nemlig trenge inn i luftrørsveggen og skade den. Ikke sjelden har ungen fått noen peanøtter «til trøst» for å stoppe gråt, men så er en bit av en nøtt pustet inn i de hikstene som gjerne avslutter barnegråt.

Også barn som har astma, kan puste inn fremmedlegemer. Da er det vanskeligere å oppdage!

  • Små barn skal aldri ha noe inne i munnen når de leker eller anstrenger seg!
  • Små barn skal ikke gis peanøtter annet enn mens de er helt i ro, og aldri mens de gråter!