Hjerteastma, kardial astma

Ved feil i venstre hjertehalvdel (cor pulmonale) kan noen få symptomer som kan forveksles med astmasykdommen (bronkial astma). Nøyere undersøkelser av hjerte og lunger gir riktig diagnose. Behandlingen rettes mot hjertefeilen. Astmamedisiner hjelper ikke.

Kardial astma opptrer i to  relativt typiske former.

Vanligst er  nattlige anfall med tung pust som kan likne astma. De kommer når den med hjertefeilen ligger litt flatt i sengen om natten, og lettes betydelig ved å sitte opp. Pasienten bør bruke hjertebrett og sove med det oppe.

Om dagen er tung pust ved lette anstrengelser  vanlig, men pusten er  ”andpusten” og ikke som ved astma – bortsett fra ved alvorligere hjertesvikt.

Ved mer fremskreden hjertefeil kan pusten bli noe astmatisk også om dagen og i sittende stilling om natten. Det er når hjertefeilen har ført til hevelse (ødem) i bronkiene slik at det blir trangere for pusten.

Legen stiller diagnosen med relativt enkle undersøkelser og eventuelt med farmakodiagnostikk der effekten av hjertemedisin i motsetning til astmamedisin viser veien.

Vanskeligere er det når venstre hjertefeil opptrer hos mennesker med bronkial astma eller kols, og det forekommer særlig hos noen med kols.  Røntgen, EKG og videre undersøkelser avgjør diagnosen. Dette er oppgaver for spesialister, som så må tilrettelegge behandlingen.