Allergivaksinering (hyposensibilisering) av barn

Hyposensibilisering på 7-åring?.

Vi har en sønn på 7 år som er veldig allergisk mot gress og katt. Han bruker Rhinocort nesespray og Flovent inhaler hver dag. Jeg er blitt anbefalt å prøve hyposensibiliserig, men er veldig i tvil da det blir enormt mange sprøyter for en 7 åring. Det er også enormt tidskrevende. Finnes det andre alternativer som tabletter o.l. Hva kan anbefales? På forhånd takk for hjelpen.

SVAR:

(14.. mai 2008)

Ja, man bør tenke seg godt om ved spørsmål om hyposensibilisering av barn!

Det er ikke full enighet blant leger om hyposensibilisering. Personlig ville jeg ikke utsatt mitt barn eller barnebarn for slik behandling. Hvorfor ikke? Den er ganske belastende for et barn og har usikker effekt.

1. Det er veldig mange sprøyter (injeksjoner inn under huden -subkutant).

2. Fordi det kan være vanskelig å innstille dosene og på grunn av risiko for bivirkninger må de første injeksjonene gis hos spesialist.

3. Hyposensibilisering kan evt. overtas av fastlegen hvis denne har full beredskap mot alvorlige bivirkninger og har erfaring med hyposensibilisering. I alle fall blir det mange legebesøk med overvåking i minst 20 minutter etter injeksjonen!

4. Siden gutten din bruker Flovent ® inhalator (et spesielt kortikosteroid) antar jeg at han har astma. Det er nødvendig å vite mer om den tilstanden for å ta standpunkt til behandlingen. Hos noen med astma kan hyposensibilisering virke forverrende og kan være kontraindisert. Kanskje han også burde bruke andre medisiner i tillegg? Se Vedlikeholdsbehandling av astma hos barn

5. Best effekt av hyposensibilisering oppnåes ved  pollenallergi, men effekten er alltid usikker. Les om det. Hyposensibilisering mot katt og andre dyr har dårligere effekt, flere bivirkninger og er vanligvis ikke tilrådelig.

6. Det finnes smeltetabletter Grazax ALK® til bruk under tungen i såkalt ”sublingual  hyposensibilisering”, men tilgjengelig bare for voksne. Effekten er enda mer usikker enn ved injeksjoner og det er relativt mange ubehagelige bivirkninger særlig i munn og ansikt. Også denne behandlingen må foregå hos lege med beredskap og erfaring.

 

NB! Avslutningsvis må jeg understreke at denne nettsiden ikke kan erstatte personlig konsultasjon hos legen. Den legen som kjenner barnet, har best forutsetning for å gi råd. Du kan jo ta med dette til legen – som kanskje er helt uenig med meg når det gjelder din gutt.

 

(Sist oppdatert 14. mai 2008)