Bærbar luftrenser

Elektronisk luftrenser i snor rundt halsen(?)

Hei! Jeg har kommet over en annonse for en elektronisk luftrenser til personbruk. Den sies å rense luften effektivt hvis du bærer den rundt halsen. Kan den være noe for meg? Jeg har astma og reagerer både på katt og hund og hest og folk som har sånne dyr, og også på omtrent hele listen av irritanter i denne nettsiden.

SVAR:

(Besvart 21. august 2010)

Bærbar elektronisk luftrenser kan redusere mengden svevestøv som pustes inn – hvis den bæres nær nok pustesonen dvs. nærmest mulig nese og munn.

Hvis den holder hva produsenten lover, kan den hjelpe mot det allergenholdige støvet som dyr og dyreeiere sprer. Den kan i så fall også hjelpe mot irritanter som du puster inn med svevestøv, men den fjerner ikke irritanter som skyldes stoffer i gassform (som parfyme). Tvert imot er det mulig at oksidasjonen som skal foregå i utstyret, gjør gassmolekyler mer reaktive og kan forsterke onde sirkler ved hyperreaktivitet og kjemisk miljøintoleranse/MCS. 

Mye av det som gir inhalasjonsallergi, skyldes svevestøv som pustes inn. Gode vernemasker kan hjelpe mange, men da må nese og munn dekkes av masken. Det ville være fint om dette utstyret hjelper når det henger på brystet, men jeg har ikke funnet noen systematisk forskning om dette apparatet. Plasseringen vil i alle fall være viktig.Det måvære i pustesonen. 

Puster du gjennom nesen bør apparatet henge omtrent ved hakespissen din. Puster  du gjennom munnen, bør apparatet henge like foran munnen. Da vil det kanskje være best å ha apparatet i et tynt halstørkle/skjerf foran munnen.

Det ville være interessant med en kontrollert klinisk utprøving av sånt utstyr ved allergier. Uten slike undersøkelser er det ikke mulig å vite om annonsen kommer med berettiget eller uberettiget skryt. Jeg er skeptisk.

(Sist oppdatert 31. august 2010 Kjell Aas©)