Vis hensyn!

"Hva må jeg gjøre hjemme hos meg for at et barn med allergi og astma kan komme trygt på besøk?"

Gjennom den åpne rådgivningstelefonen som professor Kjell Aas har hatt på Voksentoppen universitetsklinikk for astma og allergi, kommer det hyppig forespørsler om  dette. Spørsmålene har kommet fra besteforeldre, fra annen slekt og venner og – ikke minst – fra skilte foreldre.

Astma er en miljøhemming som krever at alle mennesker i nærheten må vise hensyn og forståelse. Manglende hensyn kan føre til forverring som blir tydelig ganske snart, men ofte sniker forverringer seg innpå og blir merkbare etter mange timer.

Hensyn må spesielt vises innendørs. Det hjelper godt å sørge for et godt inneklima med god tilførsel av frisk luft.

Allergier og allergenkilder 
Der det dreier seg om astma eller andre plager som skyldes  allergi, bør en hjelpe til å unngå nærkontakt med de aktuelle allergenkildene. Her er det særlig viktig med påpasselighet ved allergi mot dyr, pollen og spesielle matsorter (OBS evt. reaksjoner på lukt eller søl fra maten), men også andre aktuelle allergenkilder.

Dette er helt individuelt. De vanligste problemene ved allergi dreier seg om dyrehold og spesielt ”sinte” allergier mot mat i fareklasse 1

Astma og hyperreaktivitet
I de aller fleste tilfeller av astma dreier det seg om hyperreaktivitet i luftveiene. En rekke såkalte irritanter kan forverre sykdommen.
Særlig viktig er det å unngå alle former for tobakksrøyk. Det at det ennå finnes mennesker med astma som selv røyker tross all fornuft, betyr ikke at man har lov til å utsette mennesker med astma for passiv tobakksrøyking. 
Andre irritanter som svært ofte forverrer astma, er parfyme i en hver form inklusive blomsterduft og alt som har sterk lukt slik som fra ny maling, lakk og lim. Langvarig opphold i ”dårlig luft" virker ofte på samme måte. Os fra peis, stearinlys og liknende må også unngås.

Hvert individ med astma har ulik toleranseterskel for allergener og irritanter, så det er lurt og hensynsfullt å spørre.