Ansiktseksem

Særlig hos spedbarn og ut over i barnealderen gir atopisk eksem utslag i ansiktet. Typisk er eksemflekker i kinnene, men eksemet kan også komme i øyenhulene, rundt munnen, på halsen - og i hårbunn.

Ansiktseksem er et vanskelig eksem, og foreldrene gjør klokt i tidlig å søke råd hos spesialkyndig barnelege eller hudlege. Dethar lett for å bli litt betent på grunn  av oppkloring med negler som bærer med seg bakterier. Det er ofte en infeksjon som bidrar til at eksemet blir verre tross vanlig behandling.

 Når småbarn gråter, er det vanlig at hendene nesten automatisk går opp til øynene og at øyenområdet blir gnidd med løst knyttede never. Det aktiverer kløen, og er en hyppig årsak til forverring. For noen foreldre er dette så vanskelig å takle, at de gjør alt de kan for å forhindre gråt i en slik grad at det kan føre galt av sted i oppdragelsen. Det er lett å forstå, men bør ikke skje - også fordi det kan legge grunnlag for onde sirklers utvikling med bevisst bruk for å manipulere foreldrene. En slik utvikling betyr ikke noe ondskapsfullt hos barnet, men bare at det er intelligent nok til å lære av erfaring.

Hos voksne forekommer også atopisk ansiktseksem, men her er kontaktallergisk eksem meget hyppigere. Vanlig årsak er at kontaktallergener føres med fingrene opp til ansiktshuden. Klassisk eksempel er kontaktallergisk ansiktseksem hos kvinner som steller stueblomsten primula tross allergi mot denne.

Behandling

Milde utslag behandles som annet eksem med fuktighetskremer og svake kortisonkremer (hydrokortison, kortison gruppe 1). Ansiktshuden er ømtålig for sterke kortisonpreparater, og slike preparater skal vanligvis ikke brukes med mindre legen forordne det for en meget kort periode, Også de svakeste kortisonpreparatene skal brukes varsomt rundt øynene og slik at de ikke kommer inn på øyenslimhinnene.

Infeksjoner i ansiktseksem bør behandles tidlig og effektivt med antibakterielle kremer / salver. Vanligvis må det brukes midler som er effektive mot gule stafylokokker . Klapping med mykt tøy som er gjennomfuktet med Alsol eller kaliumpermanganatløsning,  kan gjøre godt, men må gjennomføres  5-8 ganger i døgnet. Øker infeksjonen på, bør lege konsulteres. 

Ved hissig ansiktseksem kan det være nødvendig med tildekking med spesielle bandasjer. Det krever ofte sykehusinnleggelse eller daglig poliklinisk behandling. Selv riktig stygge ansiktseksem kan bedres raskt med riktig behandling.

NB! Hos et barn med ansiktseksem som ser "ulekkert" ut, blir det gjerne til at barnet får mindre kos og klem enn andre barn i familien, og det merker det tidlig! Kos like meget med det barnet som med de andre!