Eksembehandling

Det er den som har eksem, eller foreldrene, som er den viktigste behandleren. Bedhandlingen må følge eksemstadiet

Gode råd

 • Eksembehandling er egenbehandling som krever informasjon og veiledning. Be om det hos lege og sykepleier
 • Unngå / reduser generelle og individuelle forverrende faktorer; finn ut hva som forverrer det
 • Kløe og kloring skal bekjempes
 • Tenk litt mindre på maten og mer på neglene ved forverringer
 • Atopisk eksem varierer og krever behandling som følger utslagene
 • Kløedempende medisiner og bad, rikelig fuktighetskrem, mildeste effektive kortisonkrem, evt desinfiserende hudmidler ettersom behovet veksler
 • Eksemstigen er en god hjelp i egenbehandlingen
 • Tenk ikke bare på huden, men på den som er innenfor! Ikke bare skinnløsninger!
 • Ta opp og finn løsning på tilleggsproblemer som måtte dukke opp – se: problemfloke

Medikamenter og lokalbehandling

Det er pasienten selv eller pasientens foreldre som er de egentlige behandlere. De må få god informasjon og veiledning av lege og sykepleier. Behandleren må lære å identifisere hva slags stadium eksemet er i på forskjellige steder på kroppen, og så bruke de riktige midlene.

Svært mange pasienter med atopisk eksem har en hel haug forskjellige hudmidler som de ikke er helt sikre på hvordan skal brukes. Det er imidlertid vesentlig for en god hudbehandling å legge opp en systematisk behandlingsplan for de ulike stadiene av eksemet. Er behandlingen effektiv, endres eksemet og skal ofte ha en annen behandling. 

Eksemstigen

Den går i prinsipp ut på at foreldrene eller pasienten lærer å gjenkjenne de forskjellige fasene av eksemet og kan beskrive dem med egne ord. Dette starter helst hos legen mens det er en del eksem å vise frem på forskjellige deler av kroppen.

De forskjellige eksemfasene skrives på den venstre siden av eksemstigen (symptomsiden) med det aller beste (fin, myk hud) som toppresultat og trinn for trinn nedover etter hvert som eksemet blir verre.

På høyre side og samme trinnhøyde skrives så de midlene som skal brukes for akkurat den fasen -- med nøyaktig navn på det preparatet som legen har anbefalt..

Nå er det greit for mor og far eller pasienten selv. Det er bare å se på eksemet, finne det trinnet som beskrivelsen står på, og så bruke de midlene som står på det samme trinnet. Etter hvert som behandlingen hjelper, flytter eksemet og behandlingsbehovet seg oppover på eksemstigen. Blir det verre, slår behandleren til med en gang med det som er tilrådet. På denne måten får en også redusert bruken av særlig sterke kortisonmidler uten at det blir brukt for lite av det.

Forutsetningen er at behandlingen justeres etter de erfaringene som behandleren gjør selv. Er han/hun misfornøyd med effekten på et bestemt trinn, finner man en bedre løsning (kanskje gå fra kortison type 1 til 2, kanskje supplere med desinfiserende komponenter eller prøve et annet antihistamin). Erfaringene med dette er meget gode. Så godt som alle får til en mer effektiv hudbehandling og føler at de mestrer eksemet på den måten.

Finn og studer eksemstigen.

Noen flere gode råd

 • Kloring bør hindres, og for at kloringen skal gjøre minst mulig skade, må neglene være kortklipt og "rundslipt". Føl etter at de ikke virker skarpe:
 • Blir barnet svett og varmt, begynner det å klø. Når barn leker og er fysisk aktive inne, bør det ha lite og lette klær
 • Når det bades før sengetid (evt oljebad eller klibad) bør huden få kjøle seg ned før en kryper under dynen
 • Bade- og dusjvann bør ikke være særlig varmt
 • Når det blir varmt under dynen, klør det mer. Så lett dyne eller liknende som mulig, og ikke varmt i soverommet! Pakk ikke barn inn slik at sengen blir en varmekasse!
 • Soveromstemperaturen kan gjerne være omkring 15 grader om natten for småbarn og skolebarn , kanskje noe høyere for spedbarn
 • La barnet sove i hel pyjamas og gjerne med påsydde bomullsvotter som kan hindre kloring i søvne. For småbarn med eksem er det fine nattdrakter å få kjøpt
 • Mange stoffer mot huden kan øke irritasjon og kløe. Bruk helst myk og ufarget/ubleket bomull mot huden
 • Bruk hvitt, ufarget sengetøy, og skyll ut vaskemidler etc.
 • Alt nytt tøy som skal brukes mot huden eller i sengen, bør vaskes og skylles godt før bruk. De kan inneholde hudirriterende stoffer (bl.a., formalin)
 • Pass på at vaskemidler og mykgjørere skylles godt ut av alt tøy som kommer nær huden
 • Når det er kaldt ute, skal det ikke brukes vannholdige kremer (fuktigjhetskremer) i ansiktet. Bruk fetkrem eller salver, evt olje
 • Ved kløe hjelper det å få vendt oppmerksomheten mot noe annet enn kløen og huden
 • Kløedempende midler ved sengetid kan være viktig for barne med atopisk eksem og for familielivet.
 • Sol og saltvann virker gunstig på de fleste (men ikke alle!). Men soling må rasjoneres og det må brukes solbeskyttelser for å unngå en hver tendens til solbrenthet
 • Før sommersesongen eller reise til syden, er det lurt å gjennomføre litt intens hudbehandling slik at det er fristende å bade i sjøen

Foteksem

Noen utslag av atopisk eksem kan kreve mer spesiell behandling. Det gjelder bl.a. eksem på føttene der huden har lett for å bli tykk og sprukken med sårdannelse. Det kommer lett infeksjon i sprekker med sår, og selv om infeksjonen er moderat, opprettholodes sprekk og eksem. Av og til kan dette bli smertefullt - ikke minst for barn som beveger seg mye. Kommer det kortisonkrem inn i sprekkene, forsinkes tilhelingen, og fuktighetskrem der er til liten hjelp.

Åpne sprekker må ofte først behandles med en desinfiserende pensling. Krystallfiolett desinfiserer og fremmer tilhelingen. Fotbad i kaliumpermanganat hjelper også, men langsommere.

Til behandling (oppmyking) av den fortykkede huden kan salicylvaselin ha mange fordeler, men aller best virker vanligvis tjærepreparater (som lukter og farger strømper). Dette kan følges opp av en sterk kortisonsalve/krem (fortrinnsvis tilsatt et desinfiserende middel) brukt i tre-fire dager før en skifter til en noe mildere salve, men ikke noe må komme i sprekkene. En fet fuktighetskrem brukes samtidig.

Foteksemet bør kontrolleres av kyndig lege. Det må sikres at det ikke er komplisert av fotsopp. I så fall må fotsoppen behandles.

Se også håndeksem.

 

(Sist oppdatert 21. desember 2003)