Forebygging av atopisk eksem

Ved familiær risiko for atopisk allergi og atopisk eksem, bør forebyggende tiltak gjennomføres

Mange foreldre som har opplevd atopisk eksem på egen kropp eller hos tidligere barn, spør hva de kan gjøre for å spare et nytt barn for denne sykdommen. Ved stor arvelig belastning er det vanskelig å forebygge dette helt, men noe kan gjøres for alle.

Tiltak i svangerskapet hjelper ikke - annet enn å forberede et godt innemiljø for barnet i god tid før det kommer hjem fra fødeavdelingen, og forberedelse til amming.

Amming

------------------
Red. anm: 2018
 
Amming med utelukkende morsmelkernæring i minst 4 måneder eller mer har vært ansett å gi en viss beskyttelse mot utvikling av atopisk eksem hos barnet. Flere nyere studier har imidlertid ikke kunnet påvise noen slik sammenheng/1. Morsmelk er uansett den beste ernæringen forsmå barn og bidrar til å styrke barnets immunforsvar.  

-----------------

God hudpleie

Pleie av det nyfødte barnets hud og opp gjennom spedbarnstiden er viktig. Til dette hører å passe på at huden ikke får lov til å bli tørr - uten å overdrive.

Viser barnet tegn til tørr hud eller kløe, bør man tidlig ta i bruk en god fuktighetskrem og sette inn tiltak som kan hindre kloring, bl.a. ved spesielt godt stell av neglene og bruk av heldekkende nattdrakt. Barn helt opp til lav skolealder kan bruke nattdrakt som også dekker hendene og hindrer oppkloring. Et alternativ senere er hvite bomullshansker som en naturlig del av nattøyet.

Ellers gjelder det best mulig å unngå de forverrende forholdene som er nevnt ovenfor, og følge generelle råd for å forebygge atopisk allergi.

De samme rådene bør gis til pasienter med etablert atopisk eksem.

Det er viktig å markere at et atopisk eksem hos barn varsler betydelig økt risiko for andre atopiske sykdommer. Over 50 % av barn med atopisk eksem får en annen atopisk sykdom med allergi.

Atopisk eksem er et varsel om at det er behov for tiltak for å forebygge luftveis- og matallergier, se forebygg allergi.

Litteratur

1/ Flohr C, Nagel G, Weinmayr G, Kleiner A, Strachan DP, Williams HC, et al. Lack of evidence for a protective effect of prolonged breastfeeding on childhood eczema: lessons from the International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC) Phase Two. The British journal of dermatology. 2011;165(6):1280–9.  pmid:21883137.