Advarsel mot peanøttolje i hudkrem

Peanøttolje i hudkrem kan gi allergi!

En undersøkelse fra 2003 viser at bruk av hudkremer med peanøttolje på eksemhud gir stor risiko for utvikling av allergi mot peanøtter. Allergi mot peanøtter kan gi meget alvorlige reaksjoner.

Det er mulig at også kryssreaktivitet med sojaprodukter kan spille en rolle, men undersøkelsen setter søkelyset særlig på bruk av hudkremer med peanøttolje. Andre har vist at peanøttolje inneholder peanøttallergener selv etter raffinering. Dette gir grunn til å fraråde bruk av slik hudkrem hos barn med arvelig anlegg for atopisk allergi.

Lupinmel kryssreagerer med peanøtter, så kremer som inneholder lupinmel, kan  teoretisk representere samme risiko, men det er ikke utforsket. Om det er noen slik risiko ved bruk av hudkremer med peanøttolje på normal hud, vet vi ikke.

Se derfor grundig etter om kremer og salver inneholder peanøttolje. Ofte brukes ordet ”jordnøttolje” - som er det samme!  

Litteratur

  • Lack G et al (2003): Factors associated with the development of peanut allergy in childhood. New England Journal of Medicine 348: 977 - 85
  • Olszewski A et al (1998): Isolation and characfterization of protein allergens in refined peanut oil. Clin Exp Allergy 28: 850-9

 

(Sist oppdatert 15. april 2010 Kjell Aas©)