Eksemstigen for lokalbehandling

Eksemstigen gir praktisk veiledning i lokalbehandling.

Den går i prinsipp ut på at foreldrene og etter hvert pasienten selv lærer å gjenkjenne de forskjellige fasene av eksemet og kan beskrive dem med egne ord. Dette starter helst hos legen mens det er en del eksem å vise frem på forskjellige deler av kroppen.

Eksemet kan slå ut svært forskjellig på forskjellige steder og deler av kroppen. De forskjellige eksemfasene skrives på den venstre siden av eksemstigen (symptomsiden) med det aller beste (fin, myk hud) som toppresultat og trinn for trinn nedover etter hvert som eksemet blir verre.

På høyre side og samme trinnhøyde skrives så de midlene som skal brukes for akkurat den fasen -- med nøyaktig navn på det preparatet som legen har anbefalt.

Nå er det greit for mor og far eller pasienten selv. Det er bare å se på eksemet, finne det trinnet som beskrivelsen står på, og så bruke de midlene som står på det samme trinnet. Etter hvert som behandlingen hjelper, flytter eksemet og behandlingsbehovet seg oppover på eksemstigen. Blir det verre, slår behandleren til med en gang med det som er tilrådet. På denne måten får en også redusert bruken av særlig sterke kortisonmidler uten at det blir brukt for lite av det.

Forutsetningen er at behandlingen justeres etter de erfaringene som behandleren gjør selv. Er han/hun misfornøyd med effekten på et bestemt trinn, finner man en bedre løsning (kanskje gå fra kortison type 1 til 2, kanskje supplere med desinfiserende komponenter eller prøve et annet antihistamin). Erfaringene med dette er meget gode. Så godt som alle får til en mer effektiv hudbehandling og føler at de mestrer eksemet på den måten. 

 (Ill. fra "Voksentoppen 1971-1996. Jubileumsbok)

Det er viktig å gi seg god tid med hudbehandlingen. For barn bør prosessen gjøres så hyggelig som mulig, for det er klart at dette ellers kan gå på tålmodigheten løs. Unngå svie!

På BEHANDLINGSSIDEN står det flere steder "NAVN". Skriv inn navnet på det preparatet som skal brukes akkuret der.

 SYMPTOMSIDEN

Stigen

 BEHANDLINGSSIDEN
 Fin, "normal" og myk hud uten kløe. NB ikke forvent at huden skal være slik over hele kroppen.

 1=TOPP

God kroppshygiene med nøytrale såper. Bruk fuktighetskrem (NAVN og RESEPT fra legen) etter dusj og bad og ved behov.

TØRR HUD, men ikke eksemflekker eller kløe

 2

Rikelig fuktighetskrem 1-2 ganger daglig og alltid etter dusj eller bad.
TØRR HUD med KLØE, men ikke eksemflekker

 3

Rikelig med fuktighetskrem 2-3 ganger daglig, evt fetere type (NAVN og RESEPT fra legen).  Oljebad eller klibad om kvelden (oppskrift). Antihistamin (NAVN og RESEPT fra legen) ved sengetid. Hindre kloring!
RØDT EKSEM med KLØE

 4

 Kortisonkrem gruppe 1 eller liknende *) (NAVN og RESEPT fra legen) på eksemflekkene 2 ganger daglig. Rikelig fuktighetskrem etter 10 min på flekkene og ellers på tørr hud. Antihistamin ved sengetid, evt også morgen. 
HISSIG EKSEM med KLØEKNUTER med røde flekker, knotter, blærer og KLØE. KLOREMERKER

 5

Kortisonkrem gruppe 2 (**NB) eller liknende *) (NAVN og RESEPT fra legen) på flekkene 2-3 ggr daglig. Rikelig fuktighetskrem, men utenom såre flekker. Evt oljebad eller klibad. Anthistamin morgen og aften. Hindre kloring!

HISSIG EKSEM med SMÅSÅR med LITT VÆSKING, PUSSKNOTTER, NB infeksjon! KLOREMERKER 

  

 6

Omslag med Alsol (NAVN og RESEPT fra legen) på væskende områder eller bad med kaliumpermanganat ggr 1 daglig. Evt pensling med krystallfiolett på små rifter, sprekker. Kortisonkrem gr. 2 med antibakteriell virkning (NAVN og RESEPT fra legen) 2-3 ggr daglig. Fuktighetskrem utenom såre områder.  Ikke olje- eller klibad, men god kroppshygiene! Antihistamin morgen og aften. 
VÆSKENDE ÅPNE EKSEMSÅR, SKORPER, virker BETENT og ØMT

 7

 Kontakt legen (TLF nr:                  )! Fortsett som under pkt 6 inntil ny beskjed fra legen.  

*) Evt Pimecrolimus eller  Tacrolimus® eller liknende krem. **) Kortisonkrem gruppe 2 eller sterkere skal ikke brukes på tynn hud (ansikt, lyske). Forverring ved infeksjoner skykdes ofte gule stafylokokker  der det ofte bør velges krem som virker spesielt mot stafykokokkertil lokalbehandling. Med riktig behandling vil eksemet flytte seg oppover stigen etter noen dager. Hvis du er usikker, lønner det seg å vente en dag eller to før du flytter etter med behandlingen oppover stigen. Sikkerheten kommer med erfaringene dine om dette. Spør gjerne legen.

Ved kroniske eksemformer blir huden fortykket og ru med furer og evt sprekkdannelse ("kofferthud"). Da kan de bli aktuelt å kombinere kortisonkremer med salicylvaselin, tjærepreparater e.l. Det må legen avgjøre. Ved vanskelig eksem bør hudlege konsulteres.


*) Evt Pimecrolimus eller Tacrolimus® eller liknende krem. **) Kortisonkrem gruppe 2 eller sterkere skal ikke brukes på tynn hud (ansikt, lyske). Forverring ved infeksjoner skykdes ofte gule stafylokokker der det ofte bør velges krem som virker spesielt mot stafykokokkertil lokalbehandling. Med riktig behandling vil eksemet flytte seg oppover stigen etter noen dager. Hvis du er usikker, lønner det seg å vente en dag eller to før du flytter etter med behandlingen oppover stigen. Sikkerheten kommer med erfaringene dine om dette. Spør gjerne legen. Ved kroniske eksemformer blir huden fortykket og ru med furer og evt sprekkdannelse ("kofferthud"). Da kan de bli aktuelt å kombinere kortisonkremer med salicylvaselin, tjærepreparater e.l. Det må legen avgjøre. Ved vanskelig eksem bør hudlege konsulteres.