Kløedempende bad

Oljebad

Ved oljebadet tilføres huden maksimalt fett som legger seg som en beskyttende og beroligende hinne.

Oljebad  gjennomføres med flytende fett som er tilsatt en emulgator. Det er vanlig å bruke 30-50 ml badeolje i et badekar med lunkent vann. Etter badet klappes huden tørr med håndkledet. Har en brukt oljebad, må restene av dette fjernes med kroppsvask neste dag og senest neste kveld -- evt før neste oljebad. Det kan gjøres med en fuktig klut.

Et alternativ er å smøre inn hele kroppen med badeoljen, vente i noen minutter og så dusje det hele bort uten såpevask.

Pasienter med hyperreaktive slimhinner bør ikke bruke badeolje som inneholder parfyme.

Det er ikke lurt å  bruke oljebad om sommeren eller i andre situasjoner med høy romtemperatur. Da ligger oljen som et varmeisolerende lag som kan hindre varmetapet, slik at huden kan føles ekstra varm og aktivere kløe.

Klibad

Klibad virker meget godt mot kløen for mange, men må selvfølgelig ikke brukes hvis det foreligger noen form for allergi mot hvetemel.

En par nevefull hvetekli has i et klede og får trekke i badevannet ca 10 minutter. Vannet skal ikke være for varmt! Etter bading i 10-20 minutter og tørking med klapping med et håndkle, føles lindringen ofte påtagelig og tillater en natts rolig søvn.

Klibadet kan også lages ved å legge kliposen i en kjele og helle varmt vann over. La det trekke i ca 10 minutter og press evt væsken ut av kliposen. Produktet kan så helles i badevannet. Blanding med oljebad blir noe kliss og frarådes.