Midler til eksembehandling

Det er mange preparater å velge mellom. De nyeste, såkalte annen generasjons antihistaminer) har vanligvis lite søvndyssende effekt, men da virker de også dårligere på kløen enn de "gamle" preparatene. Mange foretrekker å bruke "de nye" på dagtid, men "de gamle" ved sengetid.

Antihistaminer og kløestillende midler

Mange antihistaminer virker godt mot kløen.

Ved atopisk eksem kan en med fordel bruke preparater med noe søvndyssende effekt ved sengetid, men preparater med lite av denne bivirkningen på dagtid. Ingen av disse har noen særlig virkning som akutt kløestiller hos barn når kloringen er satt i gang for fullt.

Det lønner seg å være ”føre var” og starte med preparatet på et tidspunkt en ikke opplever kløen så sterkt f.eks. mens en er opptatt av noe annet (dog ikke slik at medisineringen ødelegger leken for barn!).

Alimemazin tartras (Vallergan®) er et middel med antihistaminegenskaper som er uttalt søvndyssende.

Det kan brukes spesielt ved nattkløe når andre midler ikke strekker til. På grunn av etterslep av den søvndyssende virkningen med døsighet som kan vare langt ut på neste dag, bør forsiktighet utvises ved bilkjøring.

For barn (og familier) med voldsom kløe, kan midlet redde nattesøvnen og familielivet ved bruk en gang i blant, men jevnlig bruk frarådes sterkt. Bivirkninger med langvarig døsigjhet, uopplagthet og evt hodepine kan gjøre at ungen virker ganske sur neste morgen til tross for god søvn om natten.

Andre antihistaminer
Det er mange preparater å velge mellom. De nyeste, såkalte annen generasjons antihistaminer) har vanligvis lite søvndyssende effekt, men da virker de også dårligere på kløen enn de "gamle" preparatene. Mange foretrekker å bruke "de nye" på dagtid, men "de gamle" ved sengetid.

Fuktighetskremer 

Ved de fleste former av atopisk eksem bør det være et høyt forbruk av fuktighetskremer.

Det er mange typer av dem. Det gjelder å finne frem til den som virker mest behagelig.

For pasienter som har allergisk eller vasomotorisk rhinitt eller astma, bør man velge parfymefrie midler for å unngå at lukten av parfyme gir irritasjon i luftveiene, men ved eksem uten luftveisplager spiller parfyme liten rolle.

For ungdom med atopisk eksem er det best å velge den (brukbare) kremen som den unge liker best, selv om den ikke er det aller beste valget. Da blir samspillet best.

Fuktighetskrem som inneholder karbamid, svir når den kommer på sår hud. Den bør smøres i slalåm utenom såre områder.

Wet wrap

Dette er et ferdig fuktig omslag som egner seg godt til å få de aktive stoffene og fuktighetskrem til å virke i dybden.

Pass for all del på at det holdes fuktig f.eks. ved bruk gjennom natten. Hvis det tørker inn, kan det klebe seg fast til evt sårflater og kloremerker/sår, og det kan bli et mareritt å fjerne omslaget igjen. 

Kortisonpreparater

God behandling av atopisk eksem innebærer fornuftig bruk av kortisonpreparater på eksemflekker. Eksemet er en betennelsesreaksjon (inflammasjon) i huden (dermatitt), og da trenger en bruke anti-inflammatoriske hudmidler som kortison.

Valg av kortisonkremer eller -salver beror på eksemets type. Fettkremer og salver er best på tørt eksem. Til åpne, væskende flater brukes vanlige kremer, fettkremer eller oppløsninger. Det høye fettinnholdet i salver kan føre til for dårlig varmetap akkurat der, slik at området blir varmere, og det kan gi mer kløe - som lett fører til mer eksem.

Det gjelder å bruke de forskjellige styrkene (gruppe 1 - 4) med omtanke. Det er sjelden behov for de aller sterkeste i gruppe 4 og det må gjøres utelukkende i samråd med en kyndig lege.

Kortvarig bruk av gruppe 3 kortisonkremer er imidlertid et godt alternativ for å slå ned en akutt forverrelse fort, men skal bare brukes i noen få dager for så å erstattes med gruppe 2.

Eksemstigen følger prinsippet å slå til kraftig nok ved behov, men trappe ned så snart eksemet tillater det. Slik sparer man vanligvis bruken av sterke kortisonsalver.

Mange pasienter og foreldre til barn med atopisk eksem er innstilt på å la huden være «kortisonfri» i perioder. De tenker da på kortisonfrihet for hele huden på en gang. Kortisonkremene brukes ofte galt ut fra dette ønsket.

Med riktig bruk av eksemstigen vil hvert område med eksem oppnå kortisonfrie perioder, men en kan ikke vente at dette skal lykkes for hele kroppen samtidig. Skjematisk veksling mellom én ukes kortisonbruk og én uke kortisonfri behandling slår ofte feil.

Det er bare i spesielle situasjoner at man kan tillate bruk av kortison i gruppe 2 eller sterkere der huden er tynn som i ansikt og lyske. Pasienten selv bør ikke få tillatelse til å forsøke det. Han/hun må spørre legen først, og behandlingen må være meget kortvarig.

For mye bruk av sterke kortisonpreparater på tynn hud kan føre til at huden blir tynn og sårbar (hudatrofi). Det kan komme fort i ansikt og lyske og kan skape store problemer i fremtiden. I hårbunnen brukes linimenter. Lag parallelle skiller og smør midlet inn i hårbunnen. Det som kommer bare på hårstråene, hjelper ikke.

Pimecrolimus krem

Dette er en nyvinning i eksembehandling. Pimecrolimus krem inneholder et stoff som motvirker betennelsesfremkallende (inflammatoriske) celleprodukter (cytokiner) uten å ha kortisonenes virkninger og bivirkninger (Wahn et al 2002).

Behandling med dette i tidlige stadier av atopisk eksem har vist meget gode resultater. I litteraturen nevnes få eller ingen bivirkninger, men enkelte pasienter som har prøvd preparatet rapporterer en del svie i åpne eksemflekker.

Tacrolimus salve Protopic®
En nyvinning som ovenfor. Salven virker på immunsystemet og demper tendensen til inflammasjon ved eksem. Disse medikamentene kan også virke på andre systemer i kroppen og må styres med omhu. De er også dyre: Har de ikke vist klar bedring på to uker, er det ingen hensikt å fortsette.

NB! Det amerikanske Food and Drug Administration (FDA) har sendt ut en advarsel om de to nye eksempreparatene Elidel® (pimecroilmus) og Protopic® (tacrolimus). Disse to hudmidlene virker ved å hemme noe av immunforsvaret i huden. Les advarslen!

Midler mot fortykket (lichenisert) hud

Salisylvaselin (2 % - 5 %) og tjæresalve (1 % - 5 %) kan virke godt på kronisk eksem med fortykket hud, gjerne vekselvis med en kortisonsalve gruppe 1 - 2.

Begynn forsiktig med den svakeste og øk evt hvis ønskelig. Mild tjæresalve kan også brukes som alternativ til kortisonsalve i perioder (og brukes mye av noen ”naturleger”). Husk at sol på tjærebehandlet hud kan gi forbrenning!

Desinfiserende midler

Antibakteriell behandling. Ved avgrenset infeksjon kan det ofte være best med salve eller krem som virker mot infeksjonsbakteriene. Vanligvis er det gule stafylokokker som må bekjempes og spesiell krem mot dem virker bedre enn kremer med mer generelt virkningsområde. Det kan værenødvendig å ta bakterieprøve før behandlingen startes, men det kan ta 4-5 dager før man får svaret.

Alsol® 1 % fåes gjennom apotek på registreringsfritakelse.Den brukes ufortynnet. Alternativt kan legen forskrive: sol. subacet. alumin ½ % løsning (blandes med like deler vann til bruk på spedbarn).

Væskende flater dekkes med åpne omslag av myke, utvaskede bomullskluter (ikke gaz!) som gjennomfuktes med væsken og senere fuktes med påhelling.

Omslagsbehandling 10-20 minutter av gangen (avhengig av tålmodigheten) 4-5 ggr daglig pleier hjelpe bra. Huden, bortsett fra de åpne sårflatene, må smøres med rikelig fuktighetskrem etter hver gang.

Kaliumpermanganat 3 % løsning. Bruk 1 spiseskje løsning til hver liter lunkent vann eller 20-30 ml i vannet i et badekar.

For å hindre misfarging av neglene kan de smøres inn grundig med vaselin på forhånd. Berørte områder bades evt i balje, evt helkroppsbad i badekar i 10-20 minutter. Klapp huden tørr med håndkleet. Fuktighetskrem og evt andre kremer/salver smøres inn umiddelbart etter badet.

Karet kan misfarges - skyll og vask med Jif e.l.

Krystallfiolett er et effektivt middel ved infiserte sprekker og kloringsmerker, men skal bare brukes på enkelte, behandlingsresistente slike og i små mengder. Det pensles på med en tynn vattpinne e.l.

Barn over 3-4 år liker ikke å vise seg med den sterke fargen og bør få slippe krystallfiolett på synlige kroppsdeler (unntatt i sykehus).

Sol og UV-stråler

Sommer og sol (og sjøbad) har meget gunstig effekt på atopisk eksem for de aller fleste, hvis mengden sol tilpasses etter huden og man starter forsiktig.

Hardnakket eksem kan med fordel behandles med kortbølget ultrafiolett lys (UVB) eller kombinasjon av UVB med langbølget (UVA) i hudavdeling. Dette må hudlegen ta standpunkt til.

Saltvann

Kombinasjon av sol og bad i sjøen synes å være særlig gunstig for eksem. Derfor har mange forsøkt også saltvannsbad i badekaret hjemme med en håndfull havsalt i badevannet. Noen blir klart bedre av dette, men ikke alle.