Atopisk eksem hos unge og voksne

Hos unge og voksne er utbredelsen omtrent som for skolebarn, men eksem i albubøy og knehaser blir ofte mindre uttalt.

Eksemet forekommer gjerne over hele kroppen og armer og ben. Det preges av tørr hud som ofte blir litt fortykket. Håndeksem er fortsatt vanlig, ofte med et tillegg av toksisk kontakteksem.

Hos de større barna og voksne kan atopisk eksem forveksles med uttalt kontakteksem. Noen kan også ha seborrhoisk eksem som skaper tvil om diagnosen. Ut over dette pleier diagnosen av atopisk eksem ikke å skape usikkerhet

(Foto: Voksentoppen©)

Hos mange unge og voksne kommer det flekker med atopisk eksem der huden virker fortykket (lichenisering), ofte med kloringsmerker og tegn på infeksjon

Ved atopisk eksem som er underbehandlet gjennom lengre tid, blir huden i de berørte områdene fortykket (licheniserty) med en del grov flassing og tendens til sprekkdannelse. Dette sees særlig ofte nær håndleddene og på ankler og hel. Det er ikke uvanlig at huden er fortykket og med sprekker, kloringsmerker og litt infeksjon.

(Foto: Voksentoppen©)

Ankel og hel med fortykket (licchenisert) atopisk eksem.

Behandling av denne typen atopisk eksem kan kreve stor innsats og tar lang tid. I tillegg til kortisonsalver og fuktighetskremer, brukes salicylvaselin og noen ganger tjærepreparater. Dette må styres av lege.