Bleieutslett, bleieeksem, bleiedermatitt

Er et meget vanlig utslett hos spedbarn og småbarn som bruker bleier. Det kommer akkurat der huden er i kontakt med bleien og ofte verst rundt kjønnsorganet og endetarmsåpningen.

Dette er et irritasjonseksem som kommer fordi huden blir lukket inn i bleien som holder på fuktigheten med urin og avføring i direkte kontakt. Urinen spalter ut ammoniakk som virker sterkt irriterende på huden. Utslaget er avhengig av hudens motstandskraft som er forskjellig fra barn til barn, og hvordan huden beskyttes og stelles. Mange og løse avføringer forverrer. Varme og økt svette under bleie og plast bidrar mye.

Hos noen er det en tendens til seboréisk eksem som ligger til grunn for bleieutslettet. Veldig sjelden kan det dreie seg om disposisjon for psoriasis. Også barn med anlegg for atopi og atopisk eksem får bleieeksem, men ellers - ved rent atopisk eksem - har ofte bleieområdet blek og normal hud.

Huden i bleieområdet blir først rød og irritert, og dette kan gå tilbake i løpet av få dager med riktig stell. Hos noen med særlig ømfintlig hud kan det utvikle seg mer typisk eksem med flassing, litt knudrete, sår hud. Noe sjeldnere kommer det også hudløse åpne flekker (sår).

I noen tilfeller kommer det soppinfeksjon (Candida). Da kan avgrensingen av det røde området mot normal, blek hud være litt opphøyd (hoven) og det kan komme små blærer og åpne småsår.

Bortsett fra at huden kan virke sår ved berøring, har barnet lite plager.

Forebygging og behandling

Viktige forebyggende tiltak er hyppige bleieskift og rengjøring med mye lunkent vann, nøytral såpe eller aller best oljevask. Ikke bruk våtservietter. Rengjøringen avsluttes med god tørking (klapptørking hvis huden virker sår). Vasking med olje i steden for vann og såpe er bra, og olje brukes til å fjerne gamle salverester. La stumpen være bar så huden tørker ordentlig i luften før ny bleie legges på. Noen bruker hårføner for å skynde på prosessen, men det er bedre å bruke litt tid til ekstra kos. En god vannavstøtende bleiesalve med sink eller silikon anbefales (spør på apoteket).

For behandling av sår stump har det også vært mange "gode, gamle kjerringråd" som synes å virke bra iallfall før sårheten har fått utvikle seg videre. Hit hører bruk av morsmelk på huden, pudring med potetmel. Diverse urtemedisiner, bl.a. salver med uttrekk av ringblomster sies å ha virket godt. I tøybleienes tid ble det også brukt skylling av bleiene i tynn eddikløsning. Grunnen til at det virket, er at surgjøring av urinen motvirker den skadelige virkningen av amoniakk (som dannes av bakterier) mot huden. I dag kan noe tilsvarende oppnås med å gi ungen en halv tablett c-vitamin i mat eller drikke.

Er det kommet litt bleieutslett, pleier det forsvinne etter noen dager med de nevnte forebyggende tiltakene. Blir utslettet verre, skyldes det vanligvis infeksjon. Det kan være en infeksjon både med bakterier og sopp som krever behandling. Helsesøster og/eller lege gir råd om dette. Noen kremer er reseptfrie, og da gir apoteket råd.

Vanlig behandling er hyppige bleieskift med lang luftetid der ungen får ligge en god stund med stumpen bar, minst mulig bruk av plastomslag, og lokalbehandling av eksemområdet. Noen går over til tøybleier for å unngå bruk av plast.

En effektiv lokalbehandling er 0,3% - 0,5% oppløsning av krystallfiolett ("fiolettblanding") som pensles på (f.eks. med vattpensel) to ganger daglig i 4-5 dager. Fargen må få tørre godt, og så smøres bleiesalven oppå. Fargeløsningen /linimentet fås på apotek. Den egner seg særlig godt der det er infiserte sår i eksemet, men den store svakheten er at både hud (og tøy som berører huden) får en intens blåfarge. Blåfargen i huden forsvinner etter noen dager, men tøyet forblir blåfarget.

Et alternativ er å smøre stumpen godt inn etter hvert bleieskift med en krem som inneholder et soppmiddel. Etter 4-5 dagers behandling er nok infeksjonen fjernet og da kan en kombinere soppmidlet med hydrokortison hvis utslettet fortsatt virker hissig (inflammert, betent). Slik krem må brukes 2-3 ganger daglig i et par uker. Du kan og bør bruke vanlig bleiesalve oppå. Ikke bruk bleiesalve med karbamid (den kan svi på sår hud).

Noen bruker først fargepensling et par dager og fortsetter så med soppmiddel i salve/krem , evt kombinert med hydrokortison. Ved særlig hissig eller hårdnakket bleieeksem bør en barnelege eller hudlege konsulteres. 

(Sist oppdatert 14. juli 2004)